Xde pembentukan susu

Sy dh 30w tp masih guna bra yg sama mcm xde nmpk pmbentukan susu laa..perlu ker sy risau atau sbb breast sy kecik? mcm mne nk galakkan pmbentukan susu? Makanan tertentu yg membantu ker? Lagi satu milk booster yg bnyk org jual tu dh boleh minum ker? Boleh membantu ker?

7 Các câu trả lời

saya masa anak sulung tak sampai seminggu pun susu pastu stop. mybe tak pandai sama kot pastu yg sec bby , sejak perut 4-5buln mcm tu saya amalkan milkbooster . mula tu beli di shopee . pastu dh nk dekat beranak baru perasan kat ecoshop pun ada jual . alah senang je barangnya. longan kering , kurma merah kering , kurma hitam kering , goji , putik bunga ros , halba . tapi saya tak ngam dgn halba tu sbb badan jadi paans . so barang tadi semua basuh kecuali putik bunga ros . masak air 1liter . goji 15biji yg lain semua 6biji termasuk putik bunga ros. pastu rendam dlm air pans . biar sejuk smpan dlm peti . sekali minum satu gelas. putik bunga ros tu bole ulang pakai sampai dh hilang warna . tapi saya tak letak pun sbb tak bole makan haha . alhamdulillah susu saya meriah .. rasanya mcm laicikang . saya tak letak gula sbb kurma dgn longan pun dh rasa manis manis buah . ini sekadar ikhtiar saya .. selebihnya mintak pada Allah .. 🌸

x perlu risau dan bukan sbb breast kecik pn sis.. sy pn breast biasa jer mmg x besar.. sy biarkan proses penyusuan berjalan secara semula jadi.. masa pregnant, jge emosi, pemakanan, kesihatan.. bila bersalin nti, dpt jer baby terus bg susu.. ad ke x da susu pd pandangan mata kasar, tetap teruskn penyusuan.. sy ambil masa seminggu utk dptkn susu yg byk.. tp awal2 penyusuan dlm kepala terlintas ehh ada ke susu? tgk cm x da jer, kenyang ke baby, okey ke x okey nie, baby mcm x pandai hisap jer, puting sy ada masalah ke.. ilmu yg sy dpt dr group n doc, sume bgtau konsisten susukn baby.. jd sy kuatkn hati konsisten kn penyusuan walau dlm hati teragak2.. Alhamdulillah, sy berjaya susukn ank 2thn 5bln utk ank pertama.. dan skrng bersambung utk ank kedua.. ✌️😊

sbnrnya sis..kita xperlukn milkbooster pun..cma mindset je..nt bila da ada baby trus bgi dia susu bdn..n xperlu stress klau takda air susu kluar skrg..yg pnting sis set ja dlm otak bla da kluar bby nti nak trus bf dia..sya dlu pun msa prgnt xda kuar air susu tpi bla bby dah kluar trus bgi dia isap ..automatik tu ada..yg pnting jgn stress tu je

sy pun ada masalah y sama dgn cik... jd sy ambil esp n alfalfa sbgaoi penggalak susu..alhamdulillah..baby sy premature.. dlm masa 3 bln je dy boleh kejar berat org y sama umur dgn dy

susu inshaallah ada awak...boleh join group happy breastfeeding malaysia kat fb untuk tambah ilmu... 😉

lepas mandi picitlah puting tgk ada tak air susu kuar. kalau xda urut area breast

utk pemakanan saya tak pasti, tapi dah boleh start urut breast kot