Tolong sy please...lebihan daging pada luka episotomy

Sy dah bersalin normal 3 bulan..1st pregnancy..ada x spe2 yg sme mcm sy ada keluar lebihan daging dekat bekas luka jahitan episotomy..baca dekat google ada yg potong n jahit semula lebihan isi tu.ada juga yg sapu ubat dan isi tu akan mati sendiri..sy sapu krim gamat n solcoceryl gel tu je tp blm nmpk perubahan pun...rsa sakit n pedih bila time basuh pd bahagian tu..bantu sy pleaseeee..

19 Các câu trả lời

sis kalau kes macam ni better pergi klinik or hospital je sis.orang yg jawab pon tk boleh bantu sangat.sb ni bukan mntak petua.lgpon kalau pergi sana mgkin dorg boleh tgk luka tu dh baik btul2 tak.

Sis dh pergi klinik potong ke isi lebihan tu. Sy first time kena masa ank kedua ni. Masa ank first oke ja. Tp bru sminggu lebih pantang. Depa suh pantau dulu keadaan tisu tu

sy 3 tahun lepas mcm tu juga.. mmg doktor potong mna yg lebih tu.. xjahitpun semula tapi dktor ada bagi ubat sapu tu tp xingt dia bagi ubat apa aritu

solcoceryl gel jgn over spunye bole myebabkan keloid scar @ lebihan dging. nk guna bole tpy kna moniter luka. once dh baik stop guna. ni saranan doc pd sy

4y trước

oh ya . haritu masa sy jahit utk jaihatn ke 3 pn kt klinik arasiah tu jgk . mmg x sakit bbanding jahit kali ke 2 di krajaan. tp nasib sy kurg baik jgk sbb jahitan ke 3 pn tertanggal. jd sy pilih utk sapu gel ikut saranan dktr. tp tak tau plk boleh mnyebabkn keloid. skrg pkp susah nk rentas daerah. nnt sy cuba pergi ke klinik pakar puan balik. buat masani sy selalu cuci dgn dermacyn. tq puan bg info ☺️

Baca komen ramai cakap kena pi potong. Kalau biar je ke tak boleh ke? Sorry takda pengalaman. Rasa ngeri pulak dengar daging kena potong

3mo trước

Hi mummy macam mana yang luka daging tu dah elok ke saya tengah alami masalah sama dengan sis

3bulan tu patut dh x rasa apa2..masa bwk ank cek klinic..bgth selalu masalah kita tu..x normal masih sakit dh 3bln..

Kawan ofis saya jadi mcm ni. Lepas 2-3bulan bsalin tu dia check dgn pakar, kena operate utk buang lebihan daging tu.

4y trước

nak Tanya, buang lebihan daging Tu doc bagi bius tak? sakit ke rasanya?

Salam, boleh tahu perkembangan x luka puan ? Sb saya mengalami masalah yang sama.

Dah rujuk doktor ke?

5y trước

Dh..dktr ckp mmg lbhn tisu..so kne pg potong..punca mybe sbb kerap smbelit ms lps brsalin