nak makan tp xblh

sy bru 5w 2d tp bdn mcm brangin je..mual loya tp x muntah pun..so lapar tp xslera nk mkn ..jd mmg sy xdpt nk ambil nsik mcm slalu..bdn pun lmah sbb xde tnaga mcm dlu mkn nsi..nk msak pun xlalu sbb ase loya mual #apenkbuat

10 Các câu trả lời

Sy dah rasa mcm ni sis. Dgn kerja lg mmg seksa rasanya. Nasi takleh mkn, bau2 takleh. Takleh masak terpaksa beli luar je.. masa tu paksa mkn nasi 1,2 suap tak blh dah. Mual. Sy mkn mihun, sup, kdg tak makan minum nestum je, oat.. skrg dah masuk 5 bulan alahan dah ok. Alhamdulillah blh mkn dah... sabar ye.. sy pun nak nangis waktu tu. Demi baby nak membesar.. tenaga kita baby guna hehe

Boleh pergi farmasi, cari ubat VELOXIN. Sy awal pregnant pun makan ubat ni. Kadang KK pun akan bagi ubat ni untuk rawat pening, mual, loya. Ubat ni sangat membantu cubalah. Makan waktu nak tidur 1 biji je. Inshaallah, nanti bangun tidur dah tak mual loya. Muntah layankan alahan sampai tak makan. X boleh minum. Bahaya untuk kandungan. Badan boleh kehilangan air. Kalau teruk sangat sampai boleh warded.

Sama sis, sy pom makan nasi, bihun ke sup tk boleh telan makan 2/3 suap rasa mual badan rasa lemah bak kata laki sy “syg ni abiy tengok letih mcm baru balik berperang” time ni tk tahu lagi ada baby last2 check alhamdulillah rezeki tp masuk 8w dh boleh mkn cuma petang badan dh start penat, ngantuk, pukul 11 keatas dh tk boleh tido asyik pening mual kembung perut nk kentut rasa tk lepas 🤫

sabar sis. sy dulu pon mcm tu. lama juga hadap. masak,bau2 smua xboleh. muntah gastrik. makan je apa yg sis boleh makan. mcm buah, bubur, roti. fast food pon sy makan. tp sy makan ayam laa..yg berdaging. mcm sy jumpa dr,dr kata buat masa ni makan je apa yg tekak boleh. jgn xmkn. ni dah 3rd trmster,dah boleh makan smua benda. tp feel mual tetibe gaya nk muntah tu tetap ada smpai skrg.

sama macam saya, saya makan buah byk masa 6w-8w, kdg² sulam makan biskut hifibre, mnum susu, awak kena kerap makan within 2-3jam, tp makan amount sikit²...perut naik angin tu loya, kena makan cepat sebelum loya... nanti da masuk 10w ke atas rse loya tu makin surut....

2y trước

sebab saya pun macam tu sebelum ni, sampai xboleh puasa...makan nasi pon sesenduk, nak masak pon xlalu, tp bila makan mak kita masak elok pulak seleranya.. hahaaa... xpe enjoy je sis, utk baby, takpe pengalaman...

samalah. 5w time tahu positive. rasa loya . smpai kurus keringla tklalu makan. dah msuk 6,7 w timetu barulah muntah² kdg sehari berkali² ..

normal tu sis..layan kn je alahan tu smpi 3buln..tu pon klu awal..mcm sy jnis alah lama smpi 6 7 bulan🤭🤭

sy pon sama peknen ke4 ni nk msak x lalu.bhgian msing2 bab2 alahan,mcm2 ceritera ade.

itu normal sis nanti lepas masuk 12minggu dah okay 😊

thx for all 👍😁