Please Help!

Sy baru lepas bersalin dgn cara normal dan banyak jahitan. Sekarang ni masalah sy untuk buang air besar. Rasa ngeri takut semua ada walaupun rasa nk membuang tu ada. Ibu² ade tips tak untuk senang membuang air besar tu? Atau tahu ape² ubat untuk cairkan najis ?

10 Các câu trả lời

Sy pun rasa takut.. Utk elak sembelit sy banyak minum air dan makan buah buahan masa berpantang. Sy tak makan nasi kering xde kuah. Makanan sy mesti ada kuah n ambil dalam Kuantiti sedikit. Baru 16 hari pantang..

sy bedal je berak 🤣🤣 lg lepas bersalin silap teran jd buasir. adoii. berak je laa tandas cangkung. bersimpuh la berak. mkn oren amek vitc. mnum sunkist. taik nye pun tak de la seketul². lancar je hehe

sebelum keluar hospital doc ada bekal kan ubat lactul . makan ubat tu hari2 nanti najis nya lembut je . jgn tahan nanti lagi keras . tak pun pegi farmasi . ada ubat .

kak ipar sya yg baru habis bersalin bulan lalu suggest sya utk makan buah betik inshaAllah lancar buangan 🤲🏻 sya pula 37weeks da, due date 10/01 🥹 doakan sya ya

2y trước

semoga dipermudahkan urusan bersalin awak ya. inshaAllah selamat semuanya☺️

saya minum ubat. mmg kena prepare dari hosp, senang berak dan smooth. kli utk yg byk jahitan kena pelanpelan jgn mgejan tau 🙋🏻‍♀️

Saya makan lactul 15ml pagi selepas subuh. Aaa lepas tu membuang smooth je 🫶🏻 saya normal + vakum.

Alhamdulillah terima kasih untuk feedback semua. sy dh berjaya membuang😂 rasa bangga betol lah🤣

boleh try lactul atau duphalac syrup. ubat lembut najis . boleh beli kt pharmasi.

terima kasih semua. nnti sy minta husband belikan ubat tu.

mkn lactul, xpun minum susu atau air oren