Awal kehamilan boleh makan megi ke?

Sy baru hamil 6 weeks. Asbab terlalu teringin, sy dah makan megi. Adakah boleh menyebabkan keguguran ya? 🥲

31 Các câu trả lời

kalau boleh mindset tu jangan lah fikir yang tak elok puan .. fikir yang positif2 je , saya masa first tri ada alahan tak boleh nak makan nasi dan lauk2 .. asal makan je rasa mual terasa macam bau hanyir pun ada dan tekak saya boleh terima maggie ,bihun ,mee ,roti dan buah2 itu saja tapi da masuk second tri ni selera dah naik balik memang kuat ler saya makan macam biasa da sekarang 🤭

2y trước

sama KLU mula hamil mee je bolih yg lain semua ke laut

Kita je tau badan kita mcm mana. Sy pun makan meggi. Jarang la. Tp slalu masak satu je pastu share dgn suami. Kira x banyak la. Pastu kwn sy tau dia pandang slek je kat sy. Dia kata dia x mkn benda2 ni. Ek elehhh poyos laaa 😂😂😂 cuma kena kawal la. Sbb meggi byk garam dgn wax. Kesian la badan x sihat nnti. Sy makan pun muntah balik sbb jd banyak angin. Ikut badan sndiri la ek

maggi biasa boleh la jgn bedal ghostpepper or samyang berapi tu pulak hehe..sepupu sy buat challenge makan samyang tu gugur, tp dia tak tau pun dia tgh pregnant..dh 2 bulan baby dlm perut rupanya..lps makan tiba² sakit perut sgt n tumpah darah..kalau takat maggi biasa kari ka asam laksa ka dun worry sy pun bedal🤣 cuma jgn banyak la..sbb kite nak baby sihat n cerdik kan hehe

Sy dari trimester 1 smpai nak masuk 9 bulan ni smua bende makan tkde pantang2😂. Alhamdulillah baby sihat je. Make sure makanan bernutrisi lah. Minum air masak bnyk2. Maggie kalau rasa nk makan makan jerr xde istilah makan mi gugur ke apa..cuma magi ni kurg nutrisi nya xde khasiat utk baby...mkn magi xde effect baby gugur ke cacat ke apa..

2y trước

Air msk tu since 1st trimester sy x msok tekak sis. Ni dh 6 bln. Mnum time nk mkn pil je

sya dlu tak tahu diri hamil. makan maggi setiap hari tpi pda haritu jugak muntahkan smua. lepastu makan durian byk pun sma muntahkan balik. kuat bby sya ni. memang smua makanan taknak masuk dia muntahkan balik lepastu alahan trul smpai kandungan 5bulan. blh je makan meggi ke durian ke tpi kuantiti sedikit, hanya utk rasa sahaja buang mengidam.

Sy mkn je skit2. Air yg first buang n perencah xletak habis. Mkn xslalu, maybe sbulan skali or due kali je. Mcm air gas klu sy tringin sgt, minum la dlm steguk due..tu pon rse puas hati sgt da 🤣 Yg penting kne pikir positif slalu n jge nutrisi pmakanan leklok. Sesekali langgar mkn fast food ok je. Ni klu sy la😅

saya mkn je tapi saya masak dua kali la,masak kosong dulu tanpa perencah dah lmbut buang air tu tukar yg baru,baru simpan perencah,nurse kata ok saja yg penting jgn kerap sangat,sy mkn pun tak habis pun asal merasa je sbb teringin yg habiskn encik husb

sya dri anak pertama smpai lah mengandung lgi anak ke 2 nieh sya makan je apa2x Maggi ke makanan yg pedas2x ke alhamdulillah kandungan ok... cuma kena balance kan lah dah lebih kan makanan yg berkhasiat untk baby dlam kandungan tu 🤗

boleh buat rasa2 jgn byk2..saya masa awal2 tak tau pregnant ada termakan juga 2 bungkus..masa 9weeks pon teringin sangat2 nak samyang carbonara tp kurangkan perencah dia.. bila da dpt rasa taknak da..buat hilang teringin je..

msa ank slung dlu awal hamil mgi ja yg sy byk mkn smpai bersalin,sb itu ja yg slra mkn...nsi mkn juga tp jrg2 lebih kpd mgi lg alhmdulillah baby lahir sihat...skrg hamil ank kedua 8bulan dh,byk mkn nasi plk pd magi..