First mom try berPuasa

Sy baru 21 minggu so tk kira gerakan anak lg. tp Dh boleh rasa gerakan tu. Sy nk tanya kalau sy nk cuba utk berpuasa mcm mana nak tahu baby kt dlm tu okay ke tak ya? #bantujawab #firstmom

2 Các câu trả lời

Kena dapatkan nasihat doktor. Cuba search post FB Dr Imelda Balchin pasal ibu hamil dan puasa. Pendapat saya puasa fardhu Ramadan ni, tak perlu cuba cuba. Sebab ia wajib. Diberi kelonggaran kepada ibu hamil dan ibu menyusukan anak jika kita rasa puasa ni memudaratkan diri dan kandungan. Kita sendiri yg rasa. Macam saya, saya dah tanya soalan macam ni pada doktor sebelum datangnya Ramadan. Jadi, saya berpuasa macam biasa, selalu jam 11am, saya rasa macam anxiety, terus saya berbuka puasa. Ni masa saya hamil. Sekarang tengah menyusukan anak, sebab saya ada glucose intolerance, saya berpuasa macam biasa, saya cek bacaan gula. Dan saya dah kenal simptom hipoglisemia saya, bila cek gula dgn glukometer, yes, saya hypo. Saya rawat hypo tu dgn berbuka puasa awal. Selalunya saya kena hypo antara jam 4pm ke sebelum masuk waktu maghrib. Gitu.

saya pernah puasa ganti seminggu masa 18w. saya agak agak rasa gerakan bubble gitu tu sebagai gerakan. dan kebetulan mmg time tu saya perlu checkup dan baby pun ok. jadi saya teruskan puasa je. sahur secukupnya dan doa semoga anak baik baik