Sakit bila nak bangun

Sy baru 15w4d, knp ye tiap kali nak bangun atau berjln, sakit kt abdomen ari ari tu ye? Sakit mcm kena rentap.. trkjut sy bila rasa mcm tu .. #bantujawab #SeriusTanya #firstmom

2 Các câu trả lời

Tengok cara baring n bangun dari tdo mcmmana. Jangan tiba2 bangun. Kalau nak baring, duk dulu n mengiring pastu nak baring xpe la. Macam tu jgk bangun, mengiring dulu pastu tekan tangan utk bangun. Tekanan kat perut boleh jadi sakit cenggitu. Baby sy masa 15w pun sy rasa mcm tu. nak bangun dari sofa pun slow2 n jgn berdiri lama2. jaga2 sakit atas ari2 tu, usap slow2 bagi lega. Tekanan kat perut tu baby xsenang dlm tu. Bila dah biasakan kita sendiri dah boleh behave cara2 bangun n jln.

round ligament pain maybe.

6mo trước

tak bahaya. basically sakit sebab ligament tak sempat nak stretch ikut tumbesaran perut. cuba buat stretching2 sikit untuk bantu dia stretch out. kalau ada gym ball, kerapkan duduk goyang2 pinggul, bounce atas tu.