gigi oh gigi

Smlm wat buku merah n cek gigi. Doc suh scaling gigi dlm mase kandungan 4-6 bulan. Jz nak tanye wajib buat ker?? X buat bole? & Sakit x scaling gigi? Before nie ank first n kedua x da plak kena cek gigi.

20 Các câu trả lời

Wajib bt sb nk thu kebersihan gigi kte..Sb bby nie ambik zat2 kte so kalau xckup zat gigi tu lah cpt kte rse sakit atau rosak..Sb mcm kurnng kalsium mcm tu doc gtau..Ade lg details2..Sis bt kt kerajaan jew free bg ibu mngdung..Kalau swasta sye xthu..Gigi tmpal k scaling ke xbyr pon..Sye aritu scaling dgn tmpal dua gigi xade byr sb tnjuk kt preggy...

5y trước

yup sis...Sb tu nty ade gigi kte rosak ke sb dri pmbwakn bila lpas bersalin lh..Tpi tmpoh tu mkn msa jga..Ade doc bgthu klu anak dlm perut xckup kalsium atau zat dia tarik yg bhgian gigi kte tu..

Sy hari tu cek gigi masa 14 weeks. Lps tu trus je suruh dia tampal mana yg berlubang n skali trus scalling. Sbb mls nk p tnggu lagi next time. 😅 Xsakit pun. Masa sy p tu tgh alahan truk lagi. So bau tu lun buat rasa nk muntah je. Tp thn la. Nasib settle.

Wajib pergi.sb time doc bg surta cek ke cabot ke apa2 plz buat.bila masuk 7 bulan mom x lwh buat apa3.lps bersalin dlm ptnag skit ggi klu kata x mau cabut tu nnti ia akn dtg.serius lwh bt meroyan tggung skit ggi.buat sblm skit.

5y trước

Betoi nyesal sy ni tk cbt awl2😥

Kalau doktor dah suruh, mesti bersebab. Pergi la buat. Scaling tak sakit, cuma ngilu sikit bagi org yg tak biasa buat. Sbb scaling ni cumalah vibration dari scaler tip utk memecahkan karang2 gigi yg melekat tu.

bukan wajib tak wajib tp kat kk mmng doc akan check gigi sekali. gigi kancing diorang akan bg ubat cucuk, scalling ni untuk buang karat2 kat gigi. kebersihan kena titip beratkan even tengah pregnant.

Kenapa kk saya pergi takde suruh pun ye? Tapi saya memang setiap 6 bulan pergi check gigi. Haritu taktahu pun kalau pergi klinik kerajaan, bawak buku pink tak perlu bayar. Hihi

5y trước

Oo terima kasih sis atas pencerahan 😁

Okay shj. I pun dah cabut gigi belakang saya pada masa kandungan 4 bulan di hospital klang. Doctor cakap masa kandungan 4-6 bulan memang safe.

Scalling x sakit pun cuma ngilu je. Tp lps scalling best sgt rasenya sbb gigi sgt bersih . Kebersihan sgt penting sis time pregnant ni.

Bt je. Scalling kan utk kebersihan gigi kita. Kalsium kt kan di ambil utk tumbesaran baby. Ramai ibu muda gigi rosak

Wajib,jgn jd mcm sy😭gg brlubang punya pasal smpai skrng skit tp dh tk bleh cbt sbb dh 8bulan