cara naik naikkan HB

Saya nak tanya macam mana nak naikkan hb? Darah saya cuma 10.7 jer risau pulak?

11 Các câu trả lời

sy hb makin menurun...nurse bgi ubat zincofer.... tiap2 bulan menurun...lepas tu ramai rakan fb suruh minum Sunquick ketika makan ubat tu...sy buat .. smlm cek up...hb sy naik cantik... dri 11.6 smlm dh naik 13.1.... dua minggu je try minum dgn Sunquick...mmg berhasil

4y trước

ni sendri buat... sendri yg lalui...bukan duk dgr org ckp je...pengalaman sendiri ni...

saya masa mula pregnant 12.4 , masuk second trimester 10.6. doctor bagi zincofer tak naik, tukar ubat iron tak naik, saya beli Blackmores Pregnancy dekat watsons baru naik 11.1 dalam masa 2minggu. Dalam masa sama saya makan jambu batu seedless setiap hari..

Hb sy pun dulu 10 je sampai lah sy makan maltofer + pati delima + minyak kelapa dara. Terus kekal 12.5 sampai skrg nk beranak.. sy tak pasti mana antara 3 tu yg membantu 😅 yg penting sy mmg mls sgt nk makan hati ayam, jambu batu semua tu..

5y trước

Vitamin mcm zincofer / obimin . Sy pilih yg jenama maltofer 😊 sbb makan vitamin zincofer obimin tu tak naik hb..

ikot org jugak sis... sye makan segala makanan la ubat la, xnaik... hati lembu n kerang je nmpk naik sikit... kalau bayam merah ke,atau iron tablet ke, mmg xnaik... susah nak naik

Haritu hb sy turun sbb xconsistant ubat kk.. turun 12. Lepas mkn ubat kk, sayur bayam, ikan bilis & jambu batu.. Alhamdulillah Hb naik 13.8 Kena bykkan mknn tambah drh sis. Goodluck!😊

5y trước

Insyaallah sy akan cuba tq infonua😊

Elak minum teh kopi nescafe,ambil mknn yg tinggi ngan zat besi..amik lauk tu lbh ckt🤭

Amal minum vitamin yg kkia bg dgn jus buah Dan rajin2 mkn buah kurma

Makn buah tembikai dn buat jus.. Cpt naik..

5y trước

Nurse pun hairan...hihi.. Lpas tu ada kwn ofis tya jgk... Sy suruh dia try.. 2,3 hari sblum dia p cek klnik tu dia makn.. Dia pn teruja tba2 naik dr 10 ke 11.8... Alhamdulillah.. Xsngka la.. Kena try n error.. Sy mkn hati ayam ka.. Mkn syur byam ka pn xpernah nak naik..hihi...

Makan jambu batu, sayur2...hehe

Yogurt Susu kambing Jambu batu