Kurang hb dalam badan

Smalam sya cek hb masa nak buat buku pink, lpastu hb sya 7-9 jer, nurse & doktor mmbebel sbb darah kurang sangat. Lpstu doktor ada bagi ubat zincofer ambik 2 biji shari, pagi & malam. Lpastu sya ambik ubat tu makan, sya pun muntah, apa yg sya makan semua keluar, sya Cuba makan time nak tidur, OK tp bila bngun bagi muntah merah2. Hb sya sgt kurang, harap2 bby & sya sihat selalu, skrg tengah usaha nak naikkan hb , anyone ada tak yg mcm saya? Hmm rasa sedih pun ada tengok hb mnurun sgt, harap2 next week check-up hb naiklah normal. #firstbaby #pregnancy #8week5day

39 Các câu trả lời

ikut pengalaman selain mkn ubat yg hospital bagi...cuba amalkn makan jambu batu but make sure minum banyak air utk elak sembelit...insyaallah blh naikkn hb, sehari mkn 3, 4 ptong je

sis boleh try susu lazz. saya dari awal pregnant sampai 9bulan takde masalah hb . semuanya okay je. start bulan 8 saya minum minyak kelapa daraaa. sis try ya

4y trước

OK terima kaseh momyy huhu

sy bnyk muntah2 1st trimester, dlm 8 minggu sy start mkn maltofer. dr terkejut sbb sy start sendiri tp tgk hb 12 dia suruh cont je. maltofer sedap rasa coklat.

4y trước

tablet beli kat farmasi...tp seeloknya mkn ubat tambahan ni lepas 12 weeks...sbb kalau awal2 panas utk baby katanya..

cuba amalkan mkn jus buah delima dgan air susu kurma .. sya pon mcm nieh jgak .. sya amalkan jus delima dgan susu kurma .. alhamdulillah hb okey ..

4y trước

OK sis sya Cuba ya, trima kaseh response nya sis

cuba buat cara saya. tukar iberet, selagi hb tak naik jangan minum teh, kopi, milo, susu dan koko. Banyak makan daging, kerang, hati dan sayur bendir

4y trước

saya puny hb 9.6 je.. dh jenuh mkn 4 serangkai yg kk bg (iron tablet, b complex, vit. c, folic acid) tp hb naik sikit sgt.. doc o&g suggest iberet folic 500, 19/1 nnti br nk check tgk hb de naik x..

Sy mkn Maltofer...sedap rs coklat pastu cuma kunyah saje.cuma kena beli sendiri difarmasi.Hb pun senang naik selain amalkn pemakanan seimbang

4y trước

iye.ni pun kategori folic acid gak.doc pun tau ubat ni bagus

sye mula2 Hb cukup2 makan jea...pastue sye minum Susu n amik mnyak kelapa dara...trus Hb Naik...skrg Hb 12.6...alhamdullilah😊

cuba jus mamariam.. Saya cuba makan masa baru2 pregnant sbb alahan teruk... dari start pregnant sampai ni 4 bulan.. hb cantik 13 atau 12..

4y trước

tak.. saya tak makan zincofer sbb tak boleh telan.. nnti sakit kepala dan muntah2... saya minum mamariam pagi.. malam makan iberet...

cuba try similac pramilet. saya dlu muntah jugak kalau makan zincofer, tapi dr suggest tukar tu, baru okay takda muntah, hb pon naik.

4y trước

owh oky sis, trima kaseh response nya

permulaan mmg xboleh amik ubt zincofer tu..sbb kita dlm fasa pertama..sis cuba cari ubat lain di farmasi..mgkin dpt mmbantu