Kurang hb dalam badan

Smalam sya cek hb masa nak buat buku pink, lpastu hb sya 7-9 jer, nurse & doktor mmbebel sbb darah kurang sangat. Lpstu doktor ada bagi ubat zincofer ambik 2 biji shari, pagi & malam. Lpastu sya ambik ubat tu makan, sya pun muntah, apa yg sya makan semua keluar, sya Cuba makan time nak tidur, OK tp bila bngun bagi muntah merah2. Hb sya sgt kurang, harap2 bby & sya sihat selalu, skrg tengah usaha nak naikkan hb , anyone ada tak yg mcm saya? Hmm rasa sedih pun ada tengok hb mnurun sgt, harap2 next week check-up hb naiklah normal. #firstbaby #pregnancy #8week5day

39 Các câu trả lời

sy pom x blh telan ubat yang kk bagi.. sy g klinik swasta utk beli ubat tambah darah/vitamin.. alhamdulilah hb okay

Makan iberet... Beli di farmasi.. Dan pemakanan kne jga.. Bykkn mkn ayam, daging, ikan, sayur, buah

makan makanan yg tmbh darah - hati - kerang - ikan cencaru (yg bhgian hitam tu) -sayur bayam - jambu batu

4y trước

okey sis trima kaseh ye huh

sy pn mcm tu sis sbb sy pesakit Thalassemia. hb slalu dlm 6-8 sja 😔 blik² warded dan tmbh drh.

4y trước

kmi pesakit Thalassemia mmg kerap tmbh drh sis wlaupn pregnant. ank sy yg first, alhamdulillah sihat.

Awak makan protein dalam 100-120g sehari untuk produce darah.. Makan jaga.. Buat green juice..

sy amek iron tablet dgn air oren. kalau x, keluar blk la.. pastu mkn jambu batu. cuba la..

4y trước

ye sya dah tukar ke iron tblet, sbb tak than dgn zincofer. hrap2 sya sesuai lah mkn ubat iron ni

Sy pun mcm tu gak dulu.. Tp g klinik mintk tukar ubat obimin bru ok.. Alhamdulillah

sy hb sblom ni 7.4 je bln lepas, minggu ni naik 8.1, sy mkn maltofer 3 biji sehari

4y trước

klau mkn maltofer, tak yah mkn ubat lain ke contoh acid folic or vitamin?

minum lah just mamariam dn buat lah just alvagado hb mesti ok👍👍

cuba try mkn jambu batu,jus mamariam dan gulsan pati delima 100%natural