Cara naik HB

slm momy2 semua . mcm mne eak nk naikkan Hb yg low ? sy 10.1 shj ... kemarin chek dekat klink desa 9.5 .. ada cara tk utk naik ???

17 Các câu trả lời

Ms 10 minggu hb sy 13.2, lps tu turn ke 11.0 dn 11.1 je naik. Time tu nurse kk terus bagi sy iron tablet 200mg utk mkn sebulan. Hb sy naik ke 12.2. Lps tu dia suruh sy stop. Dia pesan makan sayur2 hijau byk seperti bayam dan rajinkan minum susu 2 kali sehari. Hati, daging, telur, kerang pun membantu. Cuba google Iron Rich foods. Blh dpt senarai mknan tinggi iron. Iron nilah yg akan tinggikan bacaan darah. Suami sy pula pesan suruh minum milo

Dulu masa prgnen ank prtm n kedua hb bwh low kbnykn bwh 11 .. kali ni prgnen ank ke3 alhamdulillh..hb level 11.5 ke atas .. bgun subuh mkn iron tablet+vit c . Sejam lps tu bru srapan.. tgh hr mnum susu.. lps mkn tgh hr baru mkn asd folic + vit b . Mlm sblm tdur mnum susu jgk.. Alhmdullh hb mkin naik . Bnyk mkn buah2 sm , Kurma , bayam , ikan bilis .

Kta same..check hb 9.8..so kena stop minum susu anmum.sbb susu menghalang penyerapan zat besi.hri2 kena menu yg sama,sup bayam dgn goreng hati ayam.tghri malam tu je menu..4/2 check bru naik 10.1..😊

Banyak makan jambu batu sis. Macam sy ubat kk bg serasi dengan zincofer tapi makan bila dekat² nak tidur. Baru tak muntah. Mmg Hb boleh naik. Hb sy pon low jugak. Alhamdulillah sekarang dah ok

Makan kurma setiap hari. Makan la paling sikit pun 5biji sehari. In sha Allah HB sis akan cantik bacaan nya nanti . Dalam masa yg sama anak dalam perut pun dapat khasiat dari buah kurma tu.

Sy HB low sgt 6.7 bacaan hb,sy amalkan mkn hati ayam,minum susu farm fresh and yg penting amalkan mkn ubat sagobion..Alhamdulillah tdi check bacaan HB 9.7 dah (^_^)

Makan buah jambu batu, kirgkan pengambilan kafein, makan pil iron setengah jam sebelum makan atau 2 jam selepas makan, boleh try makan pil iron dgn jus orange.

Saya hari tu hb low..so nurse nasiht jgn ambik minuman yg berkopi and tea...so sya hnya amlkn minum air masak n jus..mkn kurma n buah2an..

Samaaaa. Susah btul nak naikkan hb. Sy makan iberet . Naik la sikit 10.4 . Sblm tu dlm 9 je hb sy. 😅

Sis mkn buah plum atau bayam merah inshaallah hb bertambah