Sakit gusi

Skrg saya pregnant 17 minggu, saya kerap sakit gusi skrg ni sampai sakit kepala. Kepala rasa berdenyut sama mcm denyutan sakit gusi tu. Tapi skrg denyutan dah takde, sakit kepala pun dah kurang, perlu ke saya cabit gigi geraham saya?

10 Các câu trả lời

sis, sila makan kalsium atau minum susu jg sebab baby dalam kandungan akan tarik nutrient dari badan kita tu yang menyebabkan kita rasa sakit gusi/gigi. Serta sis boleh walk in ke kk yg ada klinik pergigian, tunjuk buku pink & dentist akan periksa keadaan mulut & gigi sis. Sekiranya perlu dicabut, dorg akan buat sebelum kandungan kita masuk 3rd trimester kalo xsilap. Sis boleh cari mouthwash yg selamat untuk pregnancy & berkumur² untuk hilangkan rasa sakit tu.

sy pun sakit gigi berdenyut. awl² pregnant dlu, bila sakit gigi lepas minum susu/mkn pil kalsium, terus ok. tp lately x jd dh. tetap sakit jgk. pg td pi jumpa dentist, dr tampal gigi berlubang n bg appoinmnet utk cuci gigi plk. now dh ok.xde denyut² dh

kena minum susu, jangan skip makan pil kalsium yg kk bagi dan minum air secukupnya. dah rasa masa anak first. taubat 🤦‍♀️ baby sedut nutrient dri badan kita ya. kalau xnak gigi rapuh, sila makan makann tinggi kalsium

sy pon sakit gusi masa 22weeks..tp doktor suruh cabut gigi yg rosak tu supaya sakit gigi x berlarutan..skrg ay dh x sakit gusi & baby pon alhamdulillah okay

pergi dentist dlu sis. nk cabut gigi pun kena tgok keaadaan. selalu doc akn bg ubat kumur and tlg cuci gigi je..

Nurse akan bg appointment utk jumpa dentist. Biasanya dentist akan cuci gigi je klu time pregnant.

normal tu sis saya pun dlu anak kedua begitu juga sampai malas nak becakap

kena minum susu bnyk sis...nnt hilang sakit gigi tu

cek di klinik gigi

Pergi klinik gigi