Assalamualaikum.

Hi sis semua. Sy nak tanya pengalaman sis semua minum air gula. Ada tips tak? First time nak kena minum air gula Rabu ni. Nervous pulak ? #firstpregnancy #16w

41 Các câu trả lời

Just buangkn minded ckp air gula manis tlampau la. X sdp la n whtever.. sbb 1st time sy pn gitu. Sampai bw plastik la incase muntah ke apa. Tp last week my turn kena minum..awk g la awal2 ok.time air gula tgh suam2 lg..then pergi dalam keadaan yg awak btl2 dahaga cz kita kn kna puasa.. spare siap2 air kosong.. after nurse amek blood awk.. pergi la minum. Minum terus ibarat yg awak ni btl2 dahaga. Cz sy bt cm ni.. Sy minum smpi nonstop. Tp x hbs..stop kjap amek moment utk feeling manis mcm mana. Ok je. Ibarat air sirap tlbih gula sikit jee.. x ada bau apa2 pn.. cm air gula. Then sy teguk kali kdua..doneeee.. pastu nurse panggil sulam sikit gn air putih.. after that waiting la 2jam kt outside. Btter main je phone utk tempoh tu n jgn layan likat,pekat air gula tuuuu. Enjoy the moment ok

Kena puasa sis dr pkul 10 mlm smpai selesai amik darah kali kedua lepas minum air gula tu. Pengalaman 3 anak sblm ni nk result cantik, 2-3 hri sblm tarikh minum air gula tu kurangkan makn nasi, kurangkan sangat2 minum & mkn benda2 manis..bykkan minum air masak dan kalau puasa patut start dr kul 10 mlm, saya awalkan dari pkul 8 malam..alhamdulillah result akan xde masalah. Datang awal spya xlama utk tggu giliran..Utk mengandung anak ke empat ni nnt 18/7 ni kena minum..mudah2an semuanya baik2 je la..dan lupa masa minum tu bismillah and jangan minum sikit2 nnt mmg akan rasa mual nak muntah..one shot je kalau bole..

5y trước

Alhamdulillah. Tq atas nasihat sis.. sgt membantu. Mmg sy control mkn yg manis2 sebab risau hehe.

Saya telan je terus non stop.. Mula2 ok je.. Pastu g jalan2 at mall sementara tggu 2jam tu.. Tapi bahana dye lepas sejam tu perut jadi pedih.. Lepas tu tetibe melambak muntah keluar at mall... Adoii.. Abis baju tudung seluar kasut sume taw.. Esok kene g repeat minum ag.. Pastu x jalan2 dh xnk bgi air gula bergoncang dlm perut kalau bnyk jalan.. Pastu ddok dlm kete je.. Lepas sejam perut pedih, tahan jee lagi sejam.. Baring pejam2 mate jee.. Pastu baru ok..

Saya bulan lepas kena minum, banyak baca tips orang bagi kena minum sekaligus. Tapi saya tak mampu, minum je sikit sikit sebab nak cuba teguk sekaligus rasa macam nak muntah. Hehe. Lain orang lain penerimaan kot. Yang penting minum time suam. All the best sis, air gula not that bad. saya memang jenis sangat tak suka air manis, tapi kalau dah paksa telan memang kena telan je lah hehe.

Saya first pregnancy jugak, first time minum saya beli air gula perisa oren kat farmasi then bawak g KK (Kuala Terengganu) sebab takut muntah and tak penah minum. Second time (7 months) saya try air gula yg KK punya. Not bad, kena minum cepat sementara suam. Kalau rasa tekak tu manis sgt, minum air kosong sikit bagi hilang. InshaAllah sis boleh.

Ok jak air gula tu sis.. Ibarat minum minuman manis yg tebal gulanya 😁 cuma lepas minum tu perlu minum air terus sebab pekat gula tu melekat sangat d tekak.. 1st time tu da prasaan takut jg sbab ada yg bgtau muntah/mual bila minum, so far bila try ok jak.. Smuanya dari minda sdri jg dan ikut badan masing2

Sy bru je minum air gula isnin lepas...dpt perisa oren..dlm botol..x suam x sejuk pon..5 kli teguk bru hbis..mmng mcm nk trmuntah..tp habis jgk akhirnya..ni blm dpt result lg..tggu lg seminggu..klu kk kol mknenye sangkut la tu..huhu..2 prgnncy yg lps sy mmng ada kncng manis tp gdm diet cntrol..yg ni x tau lg..

5y trước

Semoga baik2 je result sis 😊

Air gula tu ok je, telan besar2 jangan hirup macam minum kopi nak menikmati lazatnya..lepas minum ambik nafas lepas ikut hidung..mcm training nak bersalin juga😅. Sy dah berapa kali minum air gula tak pernah lagi rasa nk termuntah..jangan fikir sangat, lepas minum ambik handphone tengok facebook😉

ambik nafas sis. lepastu minum 1 go. jgn behenti2, rileks je minum. lagipun kan puasa masatu mmg haus jugak rasa. tp jgn plak laju sangat nanti takut tersedak hehe. saya 2 kali dh minum. Alhamdulillah lepas dh. 2 2 result okay tak sampai 6 pun. harap2. sis nanti ok jugak 🥰

5y trước

Alhamdulillah. Tahniah sis. Harapnya x sangkut lah nanti.. tq sis 😊

Tips dia minum ikut kemampuan tekak sis ..Dan jgn sampai muntah😂.. sbb Saya minum air gula Saya minum sikit² .. tk tahan manis sgt ,ada yg minum senafas je ..kjp je hbs ..mmg hebatlah😂.. Apa pn gud luck ya sis ..semoga keputusan gula sis cantik Dan tkda masalah