Keputihan gbs

Siapa ibu ibu yg ada gbs? Boleh thu x doc bg ubt apa erk? Saya keputihan teruk doc bg ubt insert Selasa(10/10) haritu tpi Jumaat (13/10) dh keluar n gatal. Blum buat swap. Nk tahu klau positif gbs doc bg ubt atau biar je? N klau dpt ubt tu still akn gatal atau x? Mmng gsb xkn hilang tpi saya nk tahu sama ada lepas dpt ubt still gatal atau x je. Dh 6minggu mcm ni stressnyaaa#seriusnanya #firstbaby

5 Các câu trả lời

sy xde GBS setakat ni da 2 Kali swab.Last swab 28 weeks. skg da 36 weeks. Keputihan sy sampai bertukar hijau kelabu. takde bau cuma gatal. Doktor bg ubat candid v1. Hilang la keputihan sebulan pastu dtg lagi. sy amek lagi ubat Tu kat farmasi. bila insert dia hilang, pastu dtg lagi. so sy repeat je benda Sama. Kalau X insert sy terpaksa korek keluar keputihan supaya sy selesa and X rasa gatal. sbb gatal Tu bkn kat bagian luar, sampai gatal X selesa belah dalam.

9mo trước

sy tak check KK. Sy check up kat klinik swasta. so ubat dia bg Tu, sy beli kat farmasi. sbb kalau ckp keputihan dorg mmg akn buat swab test. so harga charge swab test Tu Mahal. tp sy buat jugak swab test 2 Kali nak pasti Kan bkn GBS and then baru beli ubat kat farmasi yg Sama mcm klinik bg.

Saya GBS jugak. Dpt insert tu kjp je lps tu gatal balik. Keluar je keputihan. Doc buat swab da dan doc cakap masa bersalin nnti die akan bgi antibiotic drip dulu sbb elak jangkitan kena baby. Saya cuma jaga makn minum je xle buat ape

9mo trước

Penat dpt insert dan antibio mse tu. Lps tu oke tpi xlama tu dtg balik. Cuma kena jaga makan mnm bali. Buat rendaman sitz bath tu. Mmg die akan dtg jugak sis gatal tu doc ckp smpi tggu nk bersalin bagi drip antibio sbb nak elak anak kena jangkitn dri GBS kita. Ha mcm tu la doc ckp

sy mse sblm swab tu doc bg sebiji ubat insert tuk keputihan.. tp still x hilang keputihan tu.. doc buat swab lps 2 mggu dpt result mmg +ve gbs.. doc x bg ubt da lps tu.. mmg biar gtu je..

9mo trước

sy ade gatal2 jugak tp xdela tahap teruk.. ade time jela gatal.. still bleh hadap lg.. kikiki.. dlu pnh kne gak jgkitan kulat mse sblm preggy yg tu mmg thp gatal xbleh bincang.. kali ni kne x teruk sgt.. cuma x selesa jela keputihan tu berbau.. sy mmg tiap kali buang air je tukar pantyliner.. so xdela keluar bnyk sgt..

sy pon gbs +ve jugak..utk kurangkan gatal tu sis boleh try rendaman air suam bercampur garam..

9mo trước

buat rendaman sis..

Try basuh bawah tu guna rendaman air sirih

9mo trước

nk tmbh garam sekali x? mmng ptg nnti nk blk kg ambil daun sireh. yg tu ja blum try. selalu buat air pnas dngn grm