Nak masuk 37w tekak rasa xselesa & pedih sbabkan gas/jus gastric perut naik tekak.

Siapa ade experience 37w camtu dah beberapa harini rasa xselesa kat tekak. Dah mkan mcm biasa dah pastu time nak baring nak tido tu mcm gas/jus gastric perut tu naik ke tekak buat tekak jadi pedih je. Padahal gap mkan tu dah 5-6 jam lalu. Asyik rasa xselesa mcm pedih je tekak ni sbab jus gastric ke ape tolak naik tekak ni. Hmmm #firsttimemom

3 Các câu trả lời

Heartburn tu sis. Gap makan awak terlalu lama. Selepas 5-6 jam, awak takde makan apa2 ke? Tu yang buat awak rasa macam tu. Kena alas perut. Tak perlu makan berat. Snack pun okay dah. Macam buah, kekacang, yogurt, etc.

sebab baby dah besar, dia tolak perut awak jadi sempit tu. awak kerapkan makan, tapi sikit2. and kunyah make sure cukup, jangan makan laju sangat. banyakkan minum air suam supaya digestion tu lancar

pedih ulu hati tu sis. sye dlu dh hujung2 trim kne. mmg perit btul dkt tekak tu smpai susah nk tido malam. sye g farmasi dorg suggestkan gaviscon untk legakan.