Berat turun

Siapa ada pengalaman berat badan turun 1.3 kg atau lebih di awal kehamilan?sy masa buka pink 8minggu berat 71.6kg tp masa 12minggu check up berat trun 70kg

36 Các câu trả lời

Saya 🙋‍♀️. Masa awal-2 bukak buku pink, berat 75kg. Lepastu turun sikit demi sikit. Paling merisaukan bila turun jadi 69kg (masa first trimester alahan teruk sampai nak masuk 6 bulan, baru ada selera mkan & boleh mkan mcm biasa). Kadang nurse sampai timbang 2 3 kali bila tngok berat makin turun. 🤭. Nurse ada jgakk bebel-2 & nurse ada bagi obimin. Tapi sama jgakk, berat tak mao naik. Lepastu tukar ke zincofer, berat naik jgakk cuma takat 71kg, 72kg je. Alhamdulillah nasib baik baby ok. Skrg try maltofer pulakk sbb rasa mcm tak leh go dengan zincofer tu 😅.

Saya✋🏽. Masa awal buka buku 58kg. pastu next check up trun 53kg, sbln lost 5kg tlalu byk smpai kena jumpa pkar makanan, masuk trimester kedua trun lg smpai 50kg. Masuk trimester ke3 bru naik ckit smpai 54kg sbb alahan bru okey bla nk msuk 9bln preggy. Mmg sakan penat la kena jumpa pkar lg2 bdan always lemah nk pitam je. ayoyooo, alhamdulillah baby okey tp kecik ckit, saiz perut pun kecik, sy mkan acid folic maltofer sbb xblh mkan yg kk punya...

sama, saya minggu ke-12 turun sampai 1.8kg, sbb time tu tak lalu mkn nasi, then mkn kurang, asto dr buat scan baby allamdulilah tak effect baby cuma berat ibu yg turun, bila masuk 2nd trimester selera meningkt sampai naik 2.4kg hahahhaha dah kena monitor bp dan berat 1minggu 2 kli selama 2 minggu, allhamdulilah ok, skrang saya kena diet2 sikit kurangkan manis dan mknan tinggi kalori sbb nanti risau berat naik byak sgt heehehheh

sy pn .hehe. dri 62 pegi 58 sbb alahan truk sgt . 12w bru start mkn nasi mcm biasaaa . hati2 d hjg trim2-trim3. nfsu mkn mcm bela saka 😂😪 dri berat 58 kg sblom tu. up 78 kg msa msuk wad brsalin 😂😂smua pakaian sy x muat, hri2 guna baju tshirt husb🤣 skg bby dh nk msuk 2bln bru dpt blk berat bdn asal, 62 😆hehehe..

sy punya rekod. naik turun naik turun. skrg dh 37w. tunggu nk bsalin je. nurse pon redho dh, jnji bby ikut graf pekembangan semasa. hahaha. minggu lepas jumpa pakar pemakanan pon xblh nk buat apa dh. dia pon gelak je, katanya berat awak ni bkn berat org mengandung ni. haha. asalkan hb okay & bmi normal, dia ckp xrisau sgt.

saya la awal2 buka buku timbang 54.. bila ad alahan muntah xlalu nk mkn bnyk.. next check up timbang 51.. berat turun sebab alahan muntah.. bila alahan dah stop, ada selera makan minum berat badan naik sikit slow2.. sekarang 31minggu berat 61 sebab selere makan 🤭🤣

mase alahan 5-9w sye turun jgk 2kg... dr 76.7, turun 74... pastu naik balik 76.7 n statik... skrg 12w3d... nurse ckp kalo x naik jgk berat yg die nk next appoiment nanti, kene jumpe doc n cek tiroid... harap naik lah... skrg bru ad selera nk mkn... fasa alahan dh kurang... 😅

saya 15 minggu, berat turun 2kg. padahal tak ada muntah2 pun. cuma tak selera makan. bila scan 14 minggu baby sihat je, berat, saiz semua tally dengan EDD. nurse kata okay je untuk first trimester. dah masuk 2nd trimester kena make sure ada peningkatan.

normal. nanti 2nd tri naik berat tu. kecuali mommy ada alahan yang sangat teruk sampai kena warded tu lain cerita. pengalaman sendiri masa 1st tri saya turun berat, nanti gradually naik, insyaAllah semoga sihat dan membesar dengan baik ya momm

saya sblm pregnant berat 44. awal pregnant buka buku pink berat 46. lepastu turun 45. next checkup lgi turun 44 maybe sbb alahan. now dah takda alahan tp berat 44.5 ja. taktau camna nak bagi naik sbb badan mmg jenis susah naik berat🥹