Bela kucing

Siapa ada pengalaman bela kucing & uruskan najis kucing semasa mengandung? Betul ke kuman dekat najis kucing tu boleh menyebabkan gugur/bayi cacat? #ingintahu

8 Các câu trả lời

sy sis.. sy bela dr sebelum preggy lg, skrg dh 15weeks preggy.. mmg sy je yg uruskn smua ank2 bulus sy sbb husband sy jnis bt xikhlas & x bersih.. sy xpuas hti jd sy bt smua sndiri, cuci lntai smua.. basuh bekas berak, sy dh tnya doc vet, doc ckap xpe okay asalkan kerap basuh tangan, and wktu cuci najis depa tu pkai mask & sarung tangan.. sy mmg btul2 jaga kebersihan kucing sy and kandungan, stiap 3hri skli msti santizie kwasan kucing tu, sangkar.. tp kita kna rajin sikit la, kdg2 tu ad ngeluh jugak.. penat , dgn nk uruska keja rumah lg.. tp sbbkan syg dgn ank bulus2, bt jugak la.. sy yg gatal nk bela, suami mmg xbg .. haha so tanggung la sndiri😅

3y trước

its okay.. doa semua baik2 sja. kucing2 pon doakan sis and kandungan baik2..

Harpnya lpas ad anak jgn abaikn anak bulus. Sbb byk dh sy tgok. Lpas bsalin trus bg org , tak terjaga atau buang kucing tu. mcm jiran sy and ada kwn sy ni.. 😢 sy ada kucing jgk bela dri awal kawin. Lpas 4 thun kawin bru ada anak. Lpas bsalin sy jaga diorg sama mcm sblum ada anak. Sy syg kucing2 sy mcm anak sndri. Mngkin asbab doa diorg sy dpt zuriat.

3y trước

Alhamdulillah,Betul. Sy syg mcm anak sndri. Jiran seblah rumah sy ada kucing parsi, bela kucing sbb mmgidam masa mngandung. Dh bsalin takut anak asthma. Ltak kucing dia kuar rumah dlm sangkar kecik hari2 kne panas terik terjelir lidah tiap petang. Hari2 kluar rumah terpandamg kucing dia menangis sy. Sy bru lpas habis pantang. Dh sihat sikit nnt sy niat nk mintak je kucing dia tu kalau dia nk bg. Huhu

saya bela kucing.. sebelum dn semasa preggy dri cuci kndng, buang najis kucing smpailah bagi kucing mkn.. tpi selepas buat semua tu saya terus mndi atau cuci tangan.. sekrng ank dh masok 10 bulan😊

Boleh urus kn tapi pakai glove, face mask, basuh tgn or sanitize tgn. Sy ada 2 ekor kucing. Mmg syg sgt. Tido pun kongsi selimut. Hha

Sy bela. mmg klu baca najis kucing ada bacteria ke apa nth nma nye. tp tu klau direct contact. Sy urus pkai sarung tgn mask semua. lps tu kna cuci tgn

3y trước

ok tq sis..👍🏻

Since dapat tahu pregnant memang suruh husband yang uruskan. I tak sentuh dah. Please ask your husband yang buat ya. Jangan amik risiko.

3y trước

InsyaAllah sis.. tq ya 🙏

Start pregnant ,mmg husband yg tolong urus smua .tp sy tak bela kucing, sy bela hamster.hehe

Ye, ia dipanggil toxoplasmosis.