Siapa ada pengalaman balik kg sehari selepas bersalin . Boleh share tips ? Perjalanan 5 jam 🥺

Siapa ada pengalaman atau tips. Bolehhh share sekali ? Dari selangor ke johor. Nak bersalin di johor tapi buku saya stiker kuning . Kalau tahu boleh tak bersalin sana terusss pun ok 🥺#bantujawab

16 Các câu trả lời

baby sy 26 hari skrg. sy bersalin kt selangor, lpstu balik btu pahat lps 3hari bersalin. mse dlm perjalanan sy ltk tilam baby yg rata utk sy ddk. sy try jgk ddk without tilam, sakittt tpt jahit kalau terhentak2. btw sy bersalin normal. pad pula sy pakai yg jenis lembut, sy pakai diaper dewasa, then lapik dgn pad lembut jenama intimate. biar tk tembus n sy malas nk singgah rnr, dalam2 pantang.. dgn jalan kenkang2 nya🤣 baby lak sy pangku je, tpi sy ltk atas bantal nyusu. so tk de la sy sakit tgn pgg dia je. sy prepare gak car seat baby. tpi baby sy tk selesa dok situ, plus agk ngeri la kalau nk pasang belt sbb harness dia btul2 atas tali pusat. so sy pangku je dia. btw sy pon sticker kuning, boleh je bersalin kt johor. tpi suami sy punya paternity leaves boleh guna wktu wife in labour je. kita nya pulak, tk tau bersalin wktu bila. so mmg terpksa beranak selangor. bgi sy selesa jee. tk rse sakit pun. even sy normal tpi vaccume bnyk jahitan. husb pon bawak memula slow, tpi makin laju haha. tpi sy bnyk benti2 kt rnr, sje2 stretching bdn. sakit tulang ontot ddk lama hehe, yelah.. biasanya sy bersila lah, melunjur la. ni kene ddk statik. tu yg lenguh tu haha. if czer sy tk tau la mcm mana.. sbb tk de pengalamn lgi. tpi kalau sy, sy nekad je hahaha. sbb dh tknde choice, mmg kene tempuh jgk. tpi if czer plan sy, sy stay dulu rmh dlm seminggu. baru la gerak balik johor. tu kalau sy la. apa2 pun pilihan di tgn sis.

Pengalaman saya dulu brpantang anak 1st perjalanan 7 jam+- dari Selangor ke Kedah. Alhamdulillah perjalanan ok je. Suami pun drive perlahan je. Cuma kna byk sabar lah sbb baby kerap berak dlm kereta 😂. Sy bersalin di Selangor dan sbbkan ank 1st jadi sy lg selesa nk brpantang dgn Mak sndri brbnding Mak mentua. Tapi, keadaan jd leceh sikit bila suami dh habis cuti and trpksa pulang ke Selangor utk masuk kerja sbb sy susah sikit nk bergerak ke klinik utk checkup baby. Suami pulak ulang alik 2mggu sekali. Sbb dkt kg sy ada Mak je, takde kereta. Adk bradik pulak semua dh tggal dkt rumah sndri jarak jauh2 dari rumah Mak. Jd terpksalah mintak tlg bpak sdara, sepupu yg ada kereta utk bwk pergi klinik. Anak sy pulak prolonged jaundice mmg kerap ulang alik klinik. Jd sy dh fikir masak2 utk 2nd baby nk pantang dkt Selangor je 😂. Sbb mak mentua sy bleh drive, ada kereta. Jd kalau suami dh masuk kerja mak mentua bleh tlg bwkkan ke klinik. Apa2 dkt dgn suami jgk. Segan nk susahkan sdara mara dkt kg lg. Apa2 pun sy doakan semoga urusan sis nanti dipermudahkan 🤗

11h trước

Emm tak selesa kn pantang rumah mentua sbnarnya 😅. Nk pantang rumah sndri mmg selesa tp tu lah anak sulung pun tgh melasak adoii. Tak konfiden rasanya nk pantang sndiri. Semoga dipermudahkan urusan kita ye sis 🤭. Ok sis welcome 🤗

Pengalaman saya, saya bersalin di Selangor. Keesokkan hari terus balik Penang sebab nak berpantang di kg. Sebelum naik kereta tu make sure sis selesa, mandi² dulu, minta tolong suami siapkan baby, pakai baju longgar², jangan pakai berpanas² sgt. Saya waktu tu pakai jubah ada zip bf, alhamdulillah selesa nak bf ke apa. Baby saya pulak tidur je sepanjang dalam kereta maybe sebab sejuk aircond. Suami pun bawak slow² tak rushing. Ada jugak waktu baby buang air, suami brenti untuk tukarkan pampers. Duduk dekat kerusi belakang sy memang pangku je baby waktu tu tak terasa berat sebab baby terlalu halus dan kecil 😅 Yg penting jangan stress okey, jgn kalut². Ini kalau sis nak balik esoknye tu la..

sorry takde pengalaman... tp sy selalu perjalan lebih 5jam, sy pernah bersalin tp dah kat kg la. perjalanan jauh lepas bersalin tk pernah. tp personally sy tak akan nak try, leceh.. 1. sbb lepas bersalin susah kalau nak kencing dlm perjalanan.nak tahan kencing tak boleh, nak pakai pampers pn rimas jgk duk dlm air kencing. 2 if duduk ni rasa tegang kulit kat bwh tu, pedih, tak boleh baring bahaya dlm kenderaan 3. balik rumah esok pagi nurse datang cek kita cek baby, if tak mau dorang datang pn kita la kan kena gi cek. nak cek baby kuning jgk, kalau jelas sgt kuning bdn kena gi klinik test

sis dah berapa weeks? tak kisah la sticker sis warna apa pun janji ada je buku pink tu sis boleh je bersalin kat mana² hospital gov. better bincang dengan husband minta izin hantar sis balik johor dulu. seeloknya balik sebelum 36w sebab bila² je boleh bersalin. why better balik sebelum bersalin? sebab once dah bersalin perut akan jadi gelebeh. rasa sakit bergegar atas jalan lagi² kalau bersalin czer. yang penting sis kena pastikan siapa boleh hantar sis ke hosp bila dah sampai masa nak bersalin andai kata masa tu husband tak ada di sisi

14h trước

terima kasihhh awakkk ❤️

Kenapa kalau sticker kuning? 😅 Mana2 hospital accept ke apa2 kaler sticker. Tp jgn la balik dah hujung sangat kalau plan nak pantang sana. Also make sure kat Johor ada orang yg boleh urgently hantar ke hospital anytime. Rasanya lebih mudah berbanding balik with baby. Sy dulu balik kampung 1jam pun menahannn bila peyut bergegar sis, even husband drive 40kmj je, sakit tuuu.. Try discuss dgn husband kalau dia izin balik awal ya. Semoga dipermudahkan urusan sis in shaa Allah.

14h trước

itu lha tak tahu . sebab dr cakap sticker kuning risiko . saya prengnant on iucd dan tyroid . jadi nak tahu kalau awal2 urusan hospital baru tu macam mana. first time dapat sticker kuning . 🤭

Boleh sis.. Tak kira la stiker apa pun... Cuba bincang dgn doktor... Mcm saya.. Dari johor ke selangor.. Nnti misi akan tulis kat buku pink tu ibu balik ke selangor.. Nnti boleh checkup dekat klinik yg berdekatan.. X de masalah.. Dan nak bersalin pun boleh pergi hospital yg berdekatan juga... Cuma perjalanan jauh nie, suami saya akan kerap berhenti.. Supaya saya dpt regangkan badan dan pergi toilet juga..

Sy duduk melaka.tp family semua dkt Muar(dekat je pun🤭)..kalau ngandung mmg akan balik kg awal² sblm bersalin..sbb mmg akan berpantang rumah parents..awal² ni bgtau nurse.bgtau doc..nak bersalin spital mana..nanti diorg akan buat surat.kk tmpt sy awal² masa buka buku pink pn diorg dah tanya dulu nanti nak bersalin mana.jd lps bersalin tak adalah kita renyah sgt duduk dlm kete☺️

kalu sy la kan . better awk balik sblum due . sbb kalu balik lepas bersalin ni . tubuh kite dh xsama dah . duk lelame atas kete pun dah rase xselesa . dgn baby kecik lagi . kalu nk bersalin kat mane² pun blh jerr . cume awk kne bgthu nurse yg jaga awk tu awal² n nnti dia akn call kk or spital yg berdekatan tmpt awk tu

Saya ada pengalaman blk kg 4 hari selepas bersalin. Perjalanan 2 jam. Tpi sakit jugak tu sbb bergegar kan kereta sy sampai demam tahan sakit tu.. Tempat jahit jd mcm org tua2 ckp bentan. Nak ubah posisi x boleh huhu mmg serik