Status/Hukum Darah

Sesiapa ada ilmu tak pasal nii? Kandungan/Janin yg keluar sebelum 6 bulan dikira gugur. Sy dah disahkan janin sy tak berkembang dan bila scan nampak kantung shj yg baru nak mengecut. 2 hari sebelum scan sampai harini (4 hari) ada keluar darah. Soalan sy, darah yg keluar tuu darah nifas atau istihadah? Darah nifas kalau diikutkan dikira selepas keluar janin/beranak. Tp yg sy nii takde keluar lagi darah yg ketul mcm janin tuu. Jd sy tak tahu status darah tuu dan tak tahu boleh solat atau tak 😢

1 Trả lời

kandungan yg gugur dgn pembentukan janin yg sempurna (ada rupa muka, tangan, Kaki), darah yg keluar dikira sama mcm nifas (60 hari). kalau tak sempurna (kantung shj/takde bentuk bayi), darah yg keluar dikira sama mcm haid (15hari). jawapannya, either gugur di awal kehamilan atau di tengah atau dihujung, tetap tak boleh solat. cuma tempohnya yg berbeza. dgn syarat, mmg kita yakin/disahkan itu adalah keguguran. jelas tak?

1y trước

kalau tak keberatan, boleh tak share sumber?