Bolehkah memakan vit c beserta obimin dr kk

Hi semua..sy nak tanya bolehkah sy mengambil vit c 500g klu sy ada mengambil obimin drpd klinik kerajaan..sy hamil 32minggu.. #pleasehelp #ingintahu

Bolehkah memakan vit c beserta obimin dr kk
10 Các câu trả lời

sebaiknya rujuk doctor dulu sebelum makan apa² supplemen. sebab ia melibatkan bayi dalam kandungan sis. macam saya² makan ubat zincofer KD bagi dgn air sanquick je. sebab itu yg di ajarkan oleh nurse. astu seminggu sekali atau 2 kali, saya ambil ikan tongkol/cencaru bakar/goreng cicah dengan air asam jawa. sayur dan buah² ambil macam biasa. saya ikut je apa yg nurse suruh, Alhamdulillah HB pun cantik je. tak ada masalah..

Boleh.. nurse n doc tmpt sy mmg galakkan ambil obimin dgn vit c supaya lebih mudah diserap dlm bdn, mcm yg kita belajar zaman sklh dulu 🥰. Iron lebih mudah bdn nk serap klu ada vit c. Obimin pun ada vit c (obimin sejenis brand multivitamin n multiminerals) tp tu la, kita mengandung pun perlu lebih sikit vit c banding biasa

sy pernah tanya dgn doktor. kalau boleh mkn vitamin c + ubat tambah darah selain iron tablet. doktor xsarankan sebab takut kacau sell darah. (panjang lebar doktor terangkan tpi sy xingat). sy anemia. tiap kli prgnant mesti jumpa doktor pakar sebab masalah darah.

klu saya ok je, sbb obimin ni dia sama je mcm ubat yg kk bagi (zincofer dll). Vit c sgt bagus utk badan sbb bila pregnant byk alahan kan, Vit c usually memang 1000mg kandungan. Mcm awk 500mg ni xde masalah. Sbb badan kita x boleh terima if lebih 1000mg.

2y trước

ok tq😍

Hi! Sy ada tnye doc sblm ni. Doc ckp vit c tidak digalakkan sbb buah pinggang perlu bekerja keras nk proses vit c. Kesian dekat baby. Kalau nak ambil pn ambil tablet kanak2 max 2tablet atau lebih baik ambil buah buahan je. Tp better refer doc masing2.

Referla doc dulu. Ubat2 ke supplement ke jgn la amik sebarangan lebih2 lagi masa mngandung. Xtentu elok kat org elok kat kita juga..

2y trước

setuju. tnya la dr. sesuai dgn org laen , x bermksd akan sesuai dgn awak.. sini bukan team doktor ya. ini grup pompuan mengandong jaaa, kat sni sekadar tmpt kongsi pengalaman , amek yg keruh buang yg jernih bole laaa. bukan tmpt konsultasi ya. even dr pon x bole kasi konsultation on9. kne jumpa direct. 😊

Nak ambil sebarang supplemen luar dari KK perlu tanya doktor dulu. Sebab takut dos ubat tak sesuai dgn awk.

Reger doc ye awak. Jgn refer kat sini kdg badan kita lain2 utk terima ubat. Takut lain jd.

ni antara kandungan dlm ubt new obimin.

okok tq