Pregnant 28 weeks tapi saiz baby kecil.

Hi semua, usia kndungan sy dah 28 minggu tp baby bump kecil. After scan memang doc ckp saiz baby kecil & air ketuban kurang. Ade sesiapa yg ade pengalaman yg sama? boleh share?

3 Các câu trả lời

saya waktu 28 weeks check KK pun sama macam awak. KK cakap saiz baby kecil 2 minggu. lepas tu husband saja bawak pergi check swasta, alhamdulillah okay je baby. even kecil sedikit dari usia tapi Dr consider saiz baby normal Dan Dr kata baby kecik lagi senang nak teran. saya terus tak jadi sedih dah. Sekarang dah 31 weeks next check up, will be on next week (32 weeks) harap baby sihat. Nasihat saya untuk awak, awak jangan terlalu risau saiz baby kecik. yang penting awak makan makanan berkhasiat macam kurma dan kekacang. untuk masalah air ketuban kurang, awak kena banyakkan minum air sebab saya waktu 23 weeks scan air ketuban borderline je. Dr suruh minum air kosong at least 2-3 liter sehari, alhamdulillah next scan air ketuban normal semula. semoga awak Dan baby sihat 🥰

1y trước

Àamiin..tq sis

skng sy dh 30w...baby bump kecik jgk...mase 27w ikut due sy scan 5d doc ckp weeks lari 9 10 hari dr due means time scan to ukuran baby dlm 25 26w je tp mmg normal... mslhnyer doc ckp perut baby kecik 2w...berat pon kat border line...mase to berat bru 825g je..die suh repeat scan kat kk...tkt baby iugr or sga...sy bgthu kk dah...15.3 nie scan semula...doa kn sy bby sy blh kejar beza 2w to ...

size baby bump tu tak penting. yg penting keadaan baby. dr kata size kecil tu, kecik berapa minggu? dr ada kata perlu buat pape atau refer tak? kalau beza seminggu dua mmg normal. kalau dr pun takde refer maknanya normal lagi. air ketuban kurang kena cuba lebihkan minum air.