Anak 5 bulan taknak minum susu botol!! HELP!!!

Hi semua.. tolong saya!!! dah buntu sangat² tak tau nak buat apa.. anak saya 4m21d dah nak masuk 5 bulan taknak minum susu botol dah.. sebelum ni masa dia newborn 1m-2m saya ada selang seli susu botol dengan df.. elok je dia hadam both botol n df.. lepas habis pantang saya terus fully df.. pam susu pun tidak sebab saya wfh je.. nak dijadikan cerita.. sampai anak dah masuk 4 bulan lebih, tiba² HR bagitau yang saya kena work from office semula.. jadi nak kena start pam n bagi anak minum susu botol semula.. kira dah hampir 2 bulan lebih laa baby fully df tak sentuh botol susu langsung.. ni bila saya cuba bagi susu botol, dia tak nak langsung.. dia kemam je mulut tu.. even dah try suruh opahnya susukan n saya keluar dari rumah, dia tetap tolak puting botol.. ditolaknya dengan lidah tu, luak balik susu.. menangis meraung kuat sampai penat.. last² terpaksa bagi df juga sebab takut anak sakit lain pula menangis tak henti.. dah cuba bagi pacifier pun dia tolak mentah2 je 😅 ada tak tips/cara nak atasi masalah ni? atau baby 5 bulan ni dia dah kenal n faham yang botol susu n df berbeza? macam mana saya nak kerja tinggalkan anak bila dah start kerja nanti? 🥹#pleasehelp #firstmom #NEEDYOURADVICE

2 Các câu trả lời

skin to skin contact/bercakap dgn baby. hari2 kena buat sampai baby boleh myusu botol. mommy kena sabar.