Bsp

Hi semua, saya nak tanya kalau korang sblum buat bsp mcm mana? Kena puasa mcm mana? Dan uols cara kawal gdm selalu amal kan pemakanan apa? Boleh tak minum susu kotak mcm dutch lady? Tq semua❣️ #babyfirst

4 Các câu trả lời

Saya dlu gdm juga.. Saya buat mcm ni time hari BSP.. Sebelum puasa pukul 10mlm.. Saya mkn mlm mcm biasa.. Mkn berat.. Then sye ambil 6 biji limau kasturi.. Bancuh dlm air suam ke.. Air sejuk terpulang.. Tanpa gula ye.. Then mnum.. Sulam lh dgn air kosong ke apa.. Esk amik darah pukul 8.. Baru bleh mkn.. Sye mkn roti wholemeal 1 keping + telur mata buh sikit sos bg sedap.. Hihi.. Lps tu sye mnum air limau (yg ni 2 biji je).. Then puasa utk amik darah pukul 10.. Lps pukul 10.. Sye Mkn lg sekeping roti wholemeal tu dgn telo.. Minum lg air limau.. Then amik darah pukul 2.. Time tu baru Lunch mcm biasa.. Tapi sye kurangkan ambil nasi.. Kalau sis rajin msk sndri.. Bwk bekal.. Nasi tu pilih yg kurang GI.. Sye guna taj mahal dlu.. Beli pack kecik je.. Mkn sorg.. Org lain mkn beras biasa je.. Hihi..Nasi kuntiti x bnyk.. Lbhkn lauk sayur n buah.. Buah pon tgk juga.. Kalau manis Sgt pon x boleh.. Kdg sebelum amik darah pukul 2 tu sye dh lunch dh.. Time tu kne tambah kuntiti perahan limau.. Biasa buat 4 biji.. Baru amik darah pukul 2.. Kdg lps pukul 2 baru lunch.. Lg sng.. Sbb gab lps tu lama.. Pukul 6 baru start puasa utk amik drh mlm pukul 8.. Gituuu.. 😁

5y trước

Air limau mmg sgt mbntu tok kwal mse bsp...sy mkn nasi mse bsp tp still boleh kwal bcaan bila mnum dgn limau...

1st time sy buat bsp , sy tido lepas makan.. memang naik gula.. next sy try tahan ngantuk, tak tido, kerapkan jalan ke dapur ke bilik, gula turun. Gambar tu rekod apa yg sy makan, tp ni mungkin berkesan ntok sy je. Sy mmg start puasa bsp jam 8 atau 9 mlm ke atas sbb kalau sy start puasa 6 ptg, gula akan tinggi waktu pagi. Sy tak buat bsp hari kena buat je, sy buat experiment in between sebelum next bsp mcm mana corak pemakanan sy bantu sy control gula tu. Air susu kotak amik yg lowfat atau freshmilk (ni dietitian yg sarankan).

5y trước

Thank you mommy ❤️

sy 2 hari lepas buat 1st BSP tp alhamdulilah bacaan okey.. jaga makan sis, tp mmg seksa sikit la untuk hari tu huhuhu seelok nya lepas makan jgn tidur, banyak kan bergerak kuar peluh sikit, mnum air masak banyak n kerap ke toilet..

Kalau nak okay lps MKN tu jgn p duk je..jln2 buat kerja..mesty turun ...saya MKN apa pun still oky..asl..bjln..n buat apa yg boleh bgerak n kluar peluh..

5y trước

Thank you awk.