HB 11.1 boleh makan zincofer ke?

Hi semua, saya baru 10week pregnant and HB low 11.1 Doktor suruh makan zincofer, tapi bila makan saya muntah2. Perlu ke saya bertukar ubat? Saya jadi takut nak makan zincofer lagi sbb lepas makan je akan muntah😭 and tekak terus loya and takde selera makan.

2 Các câu trả lời

Mcm saya masa 1st trimester mkn obimin hb okay, masuk pertengahan 2nd trimester hb dh start drop jadi 10.2 , 10...nurse tukarkan ubat zincofer tp mmg loya betul dh bgthu nurse dye suruh cuba jgk kalau betul tk okay baru dye tukar ubat lain. Tp sbbkan next appt tu lambat sgt saya sendiri pergi beli ubat iberet kt farmasi daripada tak makan ubat lngsung kn... Bila appt kena jumpa doc saya bgthu saya beli sendiri ubat then doc suruh teruskn kalau hb naik cantik dye akan bagi ubat iberet tu once dh habis sbb iberet ni agak pricey jgk. Alhamdulillah hb saya slowly naik jadi 11 , 12 ke atas.. bagi saya rasa iberet ni sama mcm obimin bentuk pn lebih kurang. Cuma kandungan dlm iberet tu lebih sikit. Kalau puan tkde masalah dgn obimin rasanya mkn iberet pn tkde masalah. Apa2 boleh mengadu dkt doc ye

2y trước

aah puan saya baru je masuk 10 week tapi nurse dah bagi zincofer, saya pulak first time pregnant mmg taktau lah tu ubat apa. bila check google sikit baru tau zincofer ni paling tinggi kandungan iron dia. skrg ni saya stop dulu makan sbb muntah2 teruk. mungkin lepas 12week saya cuba balik makan.

Try telan ubat dgn air masam2

2y trước

baik nanti saya cuba, terima kasih puan