Anak bercakap

Hi semua.. klau ikut tracker, katanya sekarang anak saya umur 1 tahun 4 bulan patutnya dh boleh sebut 7 perkataan dengan jelas.. tp setakat ni anak saya belum sebut satu perkataan lg pun.. tp dia faham apa yg saya cakapkan atau minta dia buat.. adakah saya perlu risau dengan keadaan ini atau ini sesuatu yg normal?

2 Các câu trả lời

baby ada sebut mamama,dadada,bababa.ada tanda bercakap guna bahasa baby?klu ada,its normal .x semua baby cun2 ikut dlm carta perkembangan,ada yg cepat n lambat.speech delay boleh di kesan bila anak masuk 2thn.tapi ada baby 3thn baru start bercakap lancar(ini selalu bila baby jenis pendiam) kena rajin bawa baby bercakap guna full word.jangan guna perkataan baby.

3y trước

So far dgr bunyi aaaaaa saja.. klau macam baaaa tu ada tp sgt jrg.. okey baik.. tq for the response 💐

Untuk umur setahun patut sudah boleh hasilkan first word ( perkataan bermakna contohnya : mama refer pada ibunya) kalau selepas 1tahun 6bulan anak masih belum ada first word, itu dah masuk kategori delay. boleh follow pages aishah kassim kat facebook, banyak tip nak bantu anak untuk tambah vocab..

3y trước

Okey terima kasih utk responnya ya 💐💐