Hi mommiesss!!!

Hi semua, i nak tanya ni if susu ibu kan dia akan muncul before kita give birth or after eh? I dah 35weeks tapi still tkda tanda ada susu. My fren pulak dah ada sikit2 bila dia. Issit normal after give birt baru susu keluar?????#firstbaby #firstmom #pleasehelp

3 Các câu trả lời

hi awak. Jawapan saya : NORMAL. bergantung pada pada hormon susu yg ada dlm badan kita. if hormon susu awak tinggi semasa hamil mmg akan nmpk susu tu keluar titis. kalau hormon susu awak rendah so susu tu xnmpk. susu badan terhasil seawal usia kandungan kita 16mggu. tak perlu risau if susu bdn tak keluar semasa hamil. sejurus kelahiran bayi awak, cepat2 directfeeding bayi utk memberi rangsangan kepada breast awak utk produce susu. dan belajar cara lekapan baby dengan breast awak betul tak. boleh tanya nurse semasa directfeeding baby. semasa baby menyusu nanti boleh buat breast compression dan selepas baby menyusu boleh buat urutan marmet selama 2minit utk melancarkan pengeluaran susu badan awak. nak diigatkan ya. susu diawal kelahiran baby kita, mmg tak byk. awak jangan expext susu tu akan keluar mencurah2. tak. susu akan keluar ikot demand baby kita. susu diawal kelahiran baby. kita panggil kolostrum. susu ni sgt2 berharga dn sgt mencukupi utk size perut baby baru lahir. Nak susu badan sentiasa ada kena paham konsep demand (permintaan) dan supply (pengeluaran/penghasilan). contoh mudah xde permintaan, maka xdk la penghasilan susu badan awak. follow la lactation counselor, pier counselor yg diiktiraf supaya awak dapat ilmu yg betul tentang penyusuan susu ibu ni. dorang semua ni share ilmu free je dkt sosial media mereka.

lain org lain2 sis. sambil tggu nk beranak ni boleh banyakkan pembacaan dgn beli buku or refer socmed or google search trusted article. sy first mom jugak tgh 32 weeks. ade yg cpt ade yg lmbt. kdg2 dah bersalin blum tntu kluar tp susu mmg dah ade since week 16. kita yg kena pandai marmet n tahu cara nk stimulate susu bg kluar sbb nk susu byk bergantung pd demand n supply.

2y trước

yes betul tu. yg penting jangan stress. jangan terlampau fikir. yakin susu ada utk baby. dan cukup utk baby minum☺️🥰

sy nk masuk 36w anak ke5.mmg x prnh kluar air susu sblm bersalin.hari ke 2/3 lepas bersalin baru kluar.