Covid 19 booster shot

Hi semua. Ada siapa siapa kat sini dah dapat booster tak during pregnancy? #covid19 #booster #vaccine

29 Các câu trả lời

Hai.. mula2 saya pun sama takut and planning ambil lepas bersalin.. tapi sr dan dr kaunseling untuk ambil booster. Booster menjadi imuniti kepada ibu dan baby dalam kandungan juga dapat. Akhirnya saya akur demi kebaikan anak dalam kandungan saya. Saya ambil dalam 3 minggu lalu. Alhamdulillah tiada komplikasi, hanya rasa lenguh dan lemas. Banyakkan berehat ibu selepas ambil booster ya.. Beberapa hari lalu, saya telah disahkan dijangkiti Covid-19. Saya mempunyai simptom selesema dan mild fever. Cepat2 saya dapatkan rawatan masa mula bersimptom, alhamdulillah demam dan selesema surut dalam 4 hari. Saya berfikir dgn bantuan booster saya tiada mempunyai komplikasi lain.. saya dan baby dalam kandungan sudah ada pertahanan awal mengelakkan simptom yg serius.. Maaf panjang lebar.. yg penting ibu teruskan berfikiran positif, solat dan mohon juga doa suami, keluarga dan rakan2.. saya akan tamat kuarantin xlma lagi 😊 # 29weeks # support all ibu2 # semoga sentiasa dalam lindungan Allah buat semua

3y trước

X warded sebab hampir full ward.. simptom mild saja tapi still xray, cek darah n review cac.. overall dr nampak improving, baby pun ok.. home quarantine pun after dr dekat cac consult dgn pakar o&g hospital..

saya dah dapat booster masa 15 weeks kandungan. simptom 24 jam - bahu yang kena injection rasa lenguh, aktif macam biasa, suhu badan normal simptom hari ke2 - mula rasa dedau badan, pening kepala, lenguh tempat injection. makan Panadol biasa, minum air putih banyak dan banyakkan berehat. simptom hari ke3 - pulih dan aktif seperti biasa dah boleh berjalan ke mall. alhamdulillah baby pun aktif tendang dalam perut. lepas vaksin banyakkan minum air putih dan rehat yang cukup. jangan paksa diri buat kerja berat. ini semua pengalaman saya untuk booster.

3y trước

yaa betul . bagi awal kehamilan . jangan ambil lg booster . baby mungkin xberapa kuat lagi .

Hi, saya dah ambil booster masa 12w. alhamdulillah side effect biasa. simptom 24 jam - lenguh di tempat cucuk simptom hari kedua - badan start panas sikit and saya makan panadol sebiji, tgn yg cucuk masih rasa lenguh simptom hari ketiga - tgn je lenguh, saya dah boleh buat kerja macam biasa alhamdulillah. doc pesan kena banyak rehat dan minum air. in shaa Allah doa yg baik2, moga booster salah satu ikhtiar mommies semua utk diri sendiri dan bayi dalam kandungan ❤️

hi ibu.. saya sekarang 22w tolak untuk ambil booster.. alasan saya sebelum kandungan ni saya gugur di 11w.. umo 9w saya cucuk 2nd dose.. waktu cucuk 1st dose tak sedar pregnant, sbelum cucuk 2nd dose pergi check baby ada heartbeat n setiap kali checkup tak ada masalah consult dgn doktor boleh amik 2nd dose.. 2,3 hari kemudian selepas 2nd dose checkup biasa at klinik bgthu baby tak ada heartbeat.. tapi btw Alhamdulillah 2 months later lekat balik sampai skrg..

saya dpt 2x tapi tak ambil booster . sebab booster bergantung pada antibodi badan . ada yang okay lepas booster . ada yang xberapa okay . untuk waspada saya tunda dulu booster demi ibu dan baby dlm kandungan . berjaga jaga . kalau nak ambil xsalah booster tp mesti dptkan rujukan dari doc dulu yeee

saya dapat date booster masa kandungan 8 week . masa jmpe doc , dia kata nak ambik biar lah ats 12 week. dan booster ni penting tuk ibu hamil sbb bile hamil bdan kita ni macam manja sikit jadi lebih snf kena serang dgn jangkitan ni. tu kata doktor dekat saya

3y trước

sama, saya pun dapat date dari 7w, dah reject, tapi dapat tarikh baru which is esok. saya skrg 8w 3d, ada tanya org kat PPV tu, dia kata any trimester boleh ambil booster. tapi saya still was-was nak ambil awal2 nii 😌

sy dh 3x dpt date booster. tp sy xp. sbb kandungan masih baru. skrg pon 12w. sy plan nk amek waktu 14w spt yg disarankan oleh doctor. so in sha Allah. kita ikhtiar. bhya utk ibu² mengandung ni dgn covid. sy tunggu lg 2 minggu utk p amek booster

saya tgh kuarantin sbb +ve. saya dah ambik booster sblm tau preggy.. alhamdulillah..simptom mmg xde kecuali sakit tekak dan batuk.. tawakal semoga semuanya berakhir dengan baik dan baby sihat dan dijauhkan dari segala kemudaratan.

saya amik booster at 36 weeks. so far hanya rase sakit sikit kat tempat cucuk je for 2 days. pastu dah okay. takde apa2 lagi effects alhamdulillah. saya dpt pfizer utk kesemua 3 doses vaccine.

Saya baru je ambik booster shot pagi tdi. So far still ok not sure ptg or malam ni mcm mana 😮‍💨 Semoga baik2 shj la utk saya and baby #19w6d