Asid folik trimester 2

Hi selamat pagi, saya nak tanya. Next week sy trimester 2, dah x perlu makan asid folik kan? Smlm sy ade appointment KK, tp doc x bg ubat pape. Doc selalu bg ubat start bpe weeks ye?

5 Các câu trả lời

Sis, kalau agak2 ubat nak habis, ingat kan aje mintak. Sbb masa pregnant ank no dua sy xperlu mintak nurse sendiri tahu bila nk topup ubat sy. Ni pregnant anak ketiga nurse mmg lupa langsung. Sy yg remind dia nak topup ubat. Tak salah pun nak mintak sis. Sbb ubat yg kk bg tu kene makan smpai bersalin nnti.

1y trước

ooo sebab sy first mom. x tahu sgt. tq atas cadangan. sy da ws nurse.

Haritu saya pergi KK tanya doctor folic acid ni nak makan sampai bila? Doctor cakap makan sampai habis je apa yg dia kasi tu once dah habis no need to makan lagi. Sbb saya pun tak dapat apa2 ubat from doctor just iron tablet je masa bukak buku pink dulu 🫶

1y trước

ooo yeke. sy dpt acid folik je masa buka buka.

tapi saya amalkan folic acid since saya tahu pregnant now dah 10 weeks and doc suruh stop bila dah 12 weeks .

1y trước

Kenapa stop eh..? Klu kk dpt je smpai bersalin. Aneh la 😅😅 kita ank nk masuk tiga pon confuse

folic acid mkn sampai dpt ubt lain atau bersalin kalau doctor x bgi ubt lain.

1y trước

ooo macam tu. baik tq.

dapat zincofer + vitamin c..sy 12week da dapat ubat..

1y trước

ooo sy x dpt pape. takpe sy da ws nurse.. dia suruh amik kt KD. tq sis.