Baby dlm kandungan terlalu aktif bila berpuasa

Sekarang week 28 . Baby terlalu aktif apabila berpuasa . Adakah baby dalam kandungan okay ? Perlu ke saya berbuka bila baby terlalu aktif ? Adalah baby aktif sebab dia lapar 🥺 ? #firstbaby #advicepls #pregnancy

10 Các câu trả lời

saya tak force baby utk berpuasa spt kita sepenuhnye sbb dia pun amanat gift of allah utk kita menjaganye dgn takwa..puasa harus tp utk diri sendiri meminta ampun dan menunaikan apa yg wajib dan harus jika kita sihat dan berkebolehan. Jika org mengandung tak blh tunaikan puasa walaupun mencuba separuh hari pun, kita disamakan spt tak sihat kerana tak mahu amik risiko pada pembesaran bayi jd org mengandung dibenarkan mengganti semula puasa yg harus dan wajib. Disini ada kelonggaran dimana hanya ibu ibu mengandung sahaja memahami dirinye dan bayinye blh atau tidak utk berpuasa sepenuhnye. Allah maha memahami dan islam is the easiest religion to practice..allah has make it easy for his servant cz he knows his creation more than we know ourself. Ibu yg blh berpuasa tanpa memudaratkan dirinye dan bayinye alhamdulillah allah juga beri kekuatan pada keduanye tp jika risau sikit pun maka beri kelonggaran pada keselamatan bayi, itupun tanggungjawab kita jugak. Amalan puasa yg lain blh ditunaikan di bulan puasa yg mulai ni walaupun tak blh nak berpuasa atas sebab kesihatan ibu dan bayi. Kita mkn pun utk keseimbangan pembinaaan bayi. So ibu lbh mengetahui akan dirinye dan keadaan bayinye. Insha allah, jgn paksa jika rasa perlu berbuka.

2y trước

Anak kita digalakkan puasa apabila dia mencapai umur 10 tahun itu pun tgk pada daya ketahanannye tanpa memaksa Kita start train anak kita selepas dia mula mencecah 7/8 tahun itupun separuh hari pun dah cukup tanpa paksaan cuma utk mendidiknye apa itu puasa dan melatihnye utk beribadat dgn pemahaman minda dan hati yg yakit ke jalan islam. Jika bayi dlh turut puasa dgn ibu maka ganjaran pahala 2 kali bg ibu tanpa memaksa kesihatan ibu dan bayi itupun perlu berhati hati sbb keutamaan adalah keselamatan pembinaan bayi sewaktu mengandung amanat allah. Tp jika ibu puasa end up memudaratkan bayi kandungan perlu juga bertanggungjawab kan..? jika blh puasa bershukur dan jika x blh atas masalah kesihatan atau risau jgn paksa tapi ganti semula

Pergi klinik cek kandungan. Klu semua OK, teruskan Berpuasa. Puasa bkn harus, tapi wajib. Rukhsah (kelonggaran) kpd ibu mengandung stlg diperiksa dan dinasihati Doktor. Saya pun 28 minggu juga skrg ini. Alhamdulillah puasa penuh. Baby juga aktif mcm baby puan. Saya cek klinik dulu. Alhamdulillah semua OK, tiada tanda dehydration dan heartbeat baby OK, so teruskan puasa. Melainkan klu kita betul2 letih tak nermaya, muntah, nak pitam, baby tak bergerak sbgmna yg spttnya... Berbuka lah...

2y trước

Klu tgh sahur/berbuka, aktif jgk. Subuh spi pukul 9 mcm tu senyap ja. Klu baring ke kiri mmg aktif tendang2. Skrg tghri/zohor tak aktif sgt, tido kot 🤭. Klu rasa mcm bimbang, saya panggil2, tepuk2 perut, baring2...dia akn respon InsyaAllah. Pastikan kira pergerakan baby 10 kali ke atas. Dlm app ni ada kiraan dia. Awal2 puasa dulu bimbang jgk, sbb ni pun first child InsyaAllah. Setiap kali rasa mcm tak gerak, rasa nak gi klinik terus. Tapi tgu tghri skit... Panggil2 tepuk2 alhamdulillah dia gerak2 tendang2... Gi check up stkt ni alhamdulillah heartbeat OK. Klu puan rasa bimbang, pergi lah klinik cek. Minta nasihat Doktor utk berbuka ke tak. InsyaAllah moga sihat2 dan baik2 semua 🤲

yg kena risau ialah bila baby tak aktif bila berpuasa. saya dah 33w setakat ni Alhamdulillah mmg masih puasa. baby pun aktif. dah 2 kali scan dlm puasa ni doktor pun kata baby normal. kalau takde pergerakan, atau badan kita jadi lesu gigil sampai nak pitam, tak perlu paksa diri nak teruskan

2y trước

lah gitu pulak dia ckp haha. nurse saya pulak kata bagus la dia gerak. janji cukup 10 boleh teruskan je puasa. doktor pun kata besar berat semua normal. kita puasa jela mcm biasa hehe

Kita sebagai ibu hamil diberikan kelonggaran untuk tidak berpuasa. Kalau dh kerap sgt baby tu bergerak, elokla makan takut kita tahan tapi anak dalam kandungan pulak tak kuat mcm kita. Puasa boleh diganti, anak tiada galang gantinya.

Klu risau baby dlm kandungan… x payah lah gedik paksa diri puasa…Allah tu x kejam lah…..Allah dah beri kelonggaran….klu risau baby..x payah la puasa…ganti je nanti…..alahaiii…x sayang anak ke..???….

ha ah kn. betul jgk. kalau puasa ni,aktif kemain. sy pon risau jgk. tp sy tetap teruska. puasa selagi xde pape. tp kalau perut start mengeras,sy dh berpeluh²,mmg sy berbuka. kenali diri sendiri sis

sy pun berbuka jgk time lapar sgt2..risau keadaan baby dlm perut.. kalau selagi boleh teruskan, sy teruskan..tapi kalau tak boleh, sy puasa separuh hari.. #mohonjangankecam

kalau boleh jgn la puasa.. kesian dkt diri sndiri n baby

Tu maknanye dia lapar kot😀

Baby lapar tu ..