Macam mana nak hilang Kan sembelit walaupun dah banyak minum air suam

Sejak masuk 2 bulan saya kerap kena sembelit sedangkan sy dah mnum air suam.. kekadang2 rasa takut nak membuang..Ada Yang boleh membantu..satu lagi boleh ke minum Oren sanquick Ada kata tak boleh Ada tak boleh

34 Các câu trả lời

cuba mintak doktor tukar ubat tambah darah yg lain.. kalau obimin/ zincoffer mmg sembelit dia x blh bwk bincang. 😅 pregnant ank 1st dgn ank 2nd sis dpt iberet. so far consume ok.. senang nk membuang.. pregnant ank ke 3 ni.. kk bg obimin/ zincoffer. dia pny sembelit mmg x blh bwk bincang. mkn sayur byk, minum air putih byk, mkn buah fiber byk pun sama jgk.. ending bila p check up kt klinik pakar sis request iberet blk. bgtau doktor 2 ubat ni x serasi dgn bdn. skrg Alhamdulillah senang nk membuang pagi2.

Sya amalkan dr awl preggy mkn buah2an. Alhamdulillah membuang cuma najis jd keras sejak preggy ni. Tp so far hari2 membuang dgn jayanya. Sya suka buah pear hijau, jambu batu dan epal. Pisang mkn kdg2 je sbb risau gdm pulak nnt. Sis bole try mkn buah time snacking tp pilih buah yg kurg manis. Sis try n error sbb xsemua bdn kekdg menjadi. Good luck ..

Sama mcm saya sembelit sampai nk masuk 3rd trimester dah ni. 4 5 hari sekali baru boleh nk membuang. Minum air masak pun banyak dah. Saya amalkan makan buah2han yg boleh elak sembelit mcm kiwi, betik etc. So far they work for me. Saya tak minum sgt cordial sebab awal2 selalu minum ribena tp tu la sangkut gdm pulak 😆

1y trước

😂😂 okay tq your tips

alhamdulillah sepanjang sy pregnant, sekali dua je pnh kena sembelit. cuba try minum minuman berkultur mcm yakult atau minuman yogurt mcm dutch lady, marigold, farm fresh, minuman tu ada bakteria baik utk usus. sy kalau rasa susah nk membuang, sy terus beli minuman tu, esknya trs lancar membuang.

Saya dari awal preggy smpai skrng dah trimester 3 so far tak prnah sembelit lagi. Alhamdulillah mmg hari2 membuang kadang 1-2 kali sehari. Saya bnyak mkan buah and sayur. Minum susu kambing fresh. Pastu setiap malam amalkan minum air saffron (rendam 2-3 helai saffron dlam air panas and minum).

Hai..sy pon bru nk msuk 2 bulan pregnancy and alhamdulillah xde sembelit pon sbb sy minum susu Effetty Mama..pg2 msti mmbuang and xsembelit pon..awl pregnancy sy mmg smbelit truk smpai berdrh gitu skrang dh x dh lps mnum susu..klu xnk mnum susu try pisang and yogurt.. Tu pon bnyak mmbntu

Boleh cuba letak chia seed dlm botol air.. Saya tgh2 2nd trimester sembelit otw ke buasir dah. Lepas tu kawan suggest amik chia seed (dlm sesudu kecik pn ok dah) letak dlm botol air kita minum. Alhamdulillah lepas tu ok 😊

kalau macam sy if 4 5 hari still x membuang sy akan mnum air milo panas siss,, terus membuang🤣 sbb org kata try air yakult ape semua tu dngn sy mmg x menjdi lansung.. milo panas je menjadi

11mo trước

terbalik pulk dgn sye klu minum milo sembelit truk 😂

Kena banyak amalkan mkan buahan².. contohnya buah pisang.. naga..betik.... inshaaAllah mudah.. tpi sembelit semasa pregnant is normal..cuma kita kena usahakan jugak utk mmbuang....

awk try beli ubat cair najis kat farmasi nama dia duphalac , sy lepas bersalin haritu mmg sembelit 4 hari tak membuang 🤣 lepas minum duphalac tu , alhamdulillah lancar 🤣🤣