Pregnancy trauma

Saya ttc sebelum ni dan dah 4 kali keguguran. Jadi saya pilih untuk stop ttc sekejap supaya mental saya kembali okay. Sebulan lepastu saya pregnant tapi saya tak berharap sebab saya takut akan kehilangan lagi. Tapi lepas tengok heartbeat baby hati saya selalu berharap yg pregnancy ni akan selamat. Sekarang saya masuk trimester 2 tapi kerap mimpi bukan² then alahan semakin hilang buatkan saya overthinking. Saya jadi kerap menangis sebab risaukan anak dalam kandungan ikutkan hati 2minggu sekali saya nak scan. Tapi takut susahkan husband. Apa perlu saya buat untuk terus positif dan hilangkan rasa takut ni?#SeriusTanya #firstmom

22 Các câu trả lời

Jangan stress stress mommy. Sya first baby ni pun selalu fikir bukan2 smpai termimpi2. Tpi lebih elok jangan fikir yg negatif tu. Jangan selalu tgok social media pasal kandungn tak jadi, gugur ke ape. Sis tgok je la yg positif. Tgok barang2 baby ke, tgok crita2 best ke. Sekarang sya buat macam tu. Takda dah fikir yg bukan2. Baru tenang. Stiap kali check up, scan, baby alhamdulillah sihat membesar dgn baik. Pasal alahan tu jangan risau, mmg macam tu. Masuk trimester ke 2 mmg makin hilang. Tpi ada masa dtg balik. Macam sya on off . kejap ada kejap takda. Rasa risau jugak tp sya jenis rajin pergi klinik 🤣 smpai bosan doc tgok sya. tu je yg boleh buat sya puas hati scan tgok baby 😌

1mo trước

hahaha yang penting hati tenang kan dapat tgok anak sihat even doc tak larat tgok muka kita🤣

faham trauma tu awak.. setiap kali tahu pregnant, setiap kali perasan takut tu datang.. Ada masa checkup tu sy terluah dekat doktor. Dan doktor akan beritahu bukan salah sy.. masalah pada janin.. Saya akan cari hobi yg alihkan perhatian sy dari fikir yg bukan2.. walau kdg dtg juga takut tu, tapi berkurang.. banyaknya sy belajar redha.. Sy hanya hambaNya.. jika Dia kata anak itu akan jadi amanah sy di dunia, maka jadilah.. jika tidak, pahala sabar akan jadi simpanan di akhirat kelak.. Semoga awak akan selamat melahirkan bayi yang sihat.. Dan awak juga sentiasa baik2 sahaja..

sis, alahan mmg akan berkurangan waktu 2nd trimester, dont overthink ya. 2nd tri tu macam fasa honeymoon la, baby dah besar sikit, stable, tp xcukup besar utk menggugat health awak. saya pon malam2 selalu mimpi bukan2, saya akan pasang ruqyah, atau ayat2 quran lain, kdg2 selawat dan zikir sepanjang mlm. Alhamdulillah tenang tidur saya. Jgn tgk sgt video tiktok yg bukan2 tu, saya pon jd overthinking bila kat sana. Cari video2 yg educational je kat youtube. Tgk citer2 komedi, and bykkan membaca je.

1mo trước

ya kdg kita tak cari pon vtt bukan² tapi lalu fyp husband sampai suruh uninstall je tiktok tu..tq for ur advice semoga pregnancy kita selamat Aamiin yra😊

hi sis. ni sya share apa yg sya buat tau .sya pun overthink smpai termimpii. amalkan doa utk elakkan keguguran .pastu amalkan juga doa nabi zakaria utk mohon zuriat tu yang rabbi habli milladunka zurriyatan tu. amalkan juga bismillah 5 tu , blh baca juga smbil usap perut .kalau overthink lagi cuba baca selawat cri selawat yg awk snang igt baca smbil usap perut mana tau baby kan blh dgr . sya pun slalu buat mcm tu smpai selawat tu melekat dlm kepala .😅

4t trước

faham .x pe sis overthink tu kalau sikit tak pe .kalau byk yg bahaya. sya smpai husband marah sbb asyik fikir bukan2 sgt .x pe sis .kalau terfikir satu bnda negative, cuba counter dgn bnda positive .skrg sis dah dkat trimester 2. tu tandanya janin kalini in shaa allah kuat .baby dlm rahim tu pun tak sabar nak jmpa ibu ayah dia nnti. kalau ibu dia asyik fikir bnda2 negative sedih baby dlm tu. okay sis .u can do this .

Jgn kerap overthinking sis sbb benda ni paling bhya utk baby. Sbb nya kita tnpa sedar akan stress. Enjoy je pregnancy tu. Mmg akan dhantui rasa takut sbb history sis mcm tu kan. Tpi dh 4x miscarriage sis tkde tnya doc ke apa punca dia sbb tkut ada mslh lain yg myebabkan bby tk kuat dlm rahim. Pape pun semoga pregnancy sis kalini selamat smpai melahirkan. Aamiin ya mujib 🫶🏻

1mo trước

first tu sy molar dan kene chemo after tu semua janin tak berkembang doc ckp masalah pada baby tu sendiri je..tapi kali ni sy buat nt scan semua baby alhamdulillah okay cuma susah sy nak lawan perasaan takut yg melampau tu. Aamiin insyaaAllah thankyou😊

Jangan stress2 tau sis , saya faham rasa takut kehilangan . Saya punya history , saya hilang baby saya masa kandungan 18 minggu ☺️ kandungan saya twin . After 6 months saya pregnant balik , hari2 duk risau . Masa 16 weeks pun ada sikit bleeding scan nothing to worries . Memang kerja duk overthinking je . Baby saya pun dah 6 months sekarang ☺️ , sis jangan stress2 tau 💜

dulu sy pun mcm sis kuat overthinking masa preg smpai mimpi yg bukan2, hari2 nangis. kalau sy rasa tak sedap hati je sy akn pergi scan 🥲 smpai doc nasihatkan sy jgn tlmpau overthinking, blh effect bby. Start sy dah rasa bby menendang, dri sana la sy rasa tenang smpai la bsalin.Skrg bby sy dah 4m ❤️ Be strong sis, enjoy the pregnancy journey ya🥰

Allahu.. kuatnya awak.. sy fhm sgt.. sy ttc jg. first MC.. kali kdua preg syukur dh branak n. ank dh sthun... skrg alhamdulillah preg tp sy msih ada rasa xnk trlalu happy sbb 9bln 10 hr pjg tempohnya... cuma ajar otak n hati, fikir baik2, doa baik2... smgaAllah bantu kita ya.. smgaAllah slmtkan kndungn awak n smua aameen

Inn Shaa Allah sis.. saya pun 2 kli misscarriage dua2 10weeks.. tpi saya redha.. trauma tetap ada.. cuma jgn fikirkan.. Yg Penting jaga kandungan betul2 jangn buat heavy duty.. bnykkan rest.. tgok cerita2 yg mengembirakn hati.. 😊 Doa bnyk2 dkt Dia moga anak yg dikandung kuat, sihat dan sempurna segala sifatnya.. Aaamiin

1mo trước

InsyaaAllah Aamiin² yra😊

if sis muslim, bnyk kan berdoa semoga baby sihat sentiasa. sye sharekan sedikit doa yg sye slalu baca tiap kali lps solat sbb dlu anak 1st pun sye ade threaten misscarriage. lpstu sebelum tido bnykkan baca ayat kursi & 3Qul. semoga sis n baby sentiasa dilindungi sehingga bersalin 🤲🏻.

1mo trước

okay baik thankyou sis Aamiin²😊