Perasaan malas beribadah semasa trismester pertama

Saya sgt malas beribadah selepas start alahan pada kandungan usia 2 bulan. Sedangkan saya sgt suka baca al quran sebelum mengandung dan sebelum start ade alahan..Sekarang solat pun sy baca ayat wajib je..dengar ayat al quran buat saya mual..ade ke yg macam saya..ni da masuk 3bulan morning sickness masih belum berakhir..saya harap sangat ia akan berakhir secepat mungkin dan sy dapat kembali semangat beribadah..

6 Các câu trả lời

Sis, sy pun 😭 Smpai pikir knape dgn diri nih. Nak baca quran malas sngat rasa penat sesak n tak larat. Smbhyg tuh sy ambik mood duduk atas sejadah 10/15 minit. Nak psitive kn diri. Dalam 11w baru rasa okey sikit. Masa sblm tuh ya Allah smpai rasa aku ni dalah pregnant makin malas smbhyg, tak baca quran. Last2 smbhyg, pastuh saya bukak ytube, bukak suruh yusuf, baca smbil dengar smbil baring pkai telekung. Tkpe sis yg pnting solat tuh kne jugak. Kalau bangun goyang2 ke ape ke takpelah. Pastuh sis rajin kan diri sebut ya hayyu ya qayyum, ya latif, istighfar selalu, supaya tak lepas dari mulut kita. In shaa Allah semangat kita kuat balik

2y trước

Mungkin sbb kita penat. Pening bila diri, muntah tak larat, lapar tpi takleyh makan. Rasa bila bangun je nak muntah. In shaa Allah, Aamiin Aamiin. Mudahan alahan nih cepat hilang. Takde dah rasa malas nak beribadat nih. Takpe, mummy kuat 💪🏼

saya ingt sya je rupanya ad juga simpton cm ni pada mummy yg lain sy pun turut rasa bende sama tp sy gagahkan juga solat lambat cepat mst sy akn solat sbb sy takot juga tgl sorang dirumah suami kerja askar biasa ops dan kursus jd kena berdikari tp klu suami ada kami sllu berjemaah tk penah tinggal tp tulaaa kadang emosi malas betul nk buat

Try pergi perubatan islam.. manatau ada gangguan.. sebab ada kenalan ni, dia preg alahan sampai lah 4 bulan teruk sampai masuk hospital. lepas berubat, ust kata ada gangguang, langsu*r dalam badan dia..

sis paksa je diri buat semua benda tu.. utk elak kn benda2 yg x elok.. org kate benda2 ghaib ni suke dgn org yg pregnant.. sbb bau wangi..

2y trước

Alhamdullilah sis doa termakbul..doakan sy juga sis..

samela sye pon.. Allahuakbar 😢

Saya pun :(