Baby Merdeka & Jaundice

Saya selamat bersalin baby merdeka . Due 9/9 tp dia nak keluar awal . Baby jaundice tapi susu badan tak keluar sangat . Susu formula apa yg sesuai untuk newborn yg jaundice. Mohon pendapat ibu semua 😢 #firstmom #seriusnanya

17 Các câu trả lời

Anak saya dulu pun kuning tinggi. Topup dengan susu fm juga sebab susu badan tak banyak. Dekat wad pernah tanya, nurse cakap dorang guna susu dugro (hospital yang saya duduk la) tapi susu jenama lain pun boleh as long as anak kita takda alahan bila minum. Saya mula-mula bagi anak susu anmumlac. Try pek kecil dulu. Ok tapi sebab harga kurang mampu milik if nak bagi lama so tukar ke dutch baby. Sekarang still dengan dutch baby & bf even anak dah setahun. Susu fm kena try & error. Tak semestinya satu jenama tu sesuai untuk semua baby. Apapun teruskan bf (time melawat anak kat nicu). Even sekejap tapi InsyaAllah ia akan membantu untuk stimulate susu tu keluar. Saya dulu pun masa awal keluar susu sikit ja tapi tak pernah stop bagi anak hisap. Anak 1st tak pandai sangat tapi masa diwad nurse banyak ajar. If sikit pun tetap bagi anak hisap nanti susu akan keluar & anak akan kenyang. Jangan stress sentiasa fikir positif anak puan akan dapat susu cukup & puan mampu susukan anak. Bukan susu takda cuma awal awal maybe take time untuk susu keluar bagi sesetengah ibu. Semoga dipermudahkan segala urusan & baby cepat sembuh ya.

1y trước

Ya yg ni.

normal puan awal lahir susu titik2, keep on nursing siang dan malam esok dan esok dan seterusnya susu akan makin banyak ikut keperluan anak. tp kalau bg fm jgn pelik kalau anak sebulan pun susu sikit.. sbb susu badan ni akan sentiasa terhasil bila susu keluar. pendapat saya ibu kepada anak yg prolonged jaundice ni, puan susukan je baby. susu puan ada. 2 3 hari ni dia pekat,(colostrum) mmg susah keluar tak pancut2.. puan belajar pasal penyusuan please?.. kalau saya diberi peluang utk kembali masa lalu, saya tak akan topup fm sbb susu saya adaa bukan tak ada, tp saya takde ilmu,

susu badan diawal kelahiran baby mmg xbanyak awak. kita panggil susu tu susu kolostrum. susu tu pekat dan likat. awak kena keep bg rangsangan dkt breast utk otak awak terima signal produce susu bdn. if awak xbg rangsangan maka mmg xde la pengeluaran susu bdn awak. keep bg baby directfeed 1j sekali. sambil baby directfeed sambil awak massage breast awak. elakkan stress. minum air secukupnya

1y trước

kan 3oz byk dh tu, baby saya dulu 1oz @ 1.5oz je dia nak minum, tp tiap 2jam

normal ya , baru brsalin susu bdn tk byk .. sbb baby newborn mmg mnum kuantiti sikit sbb tong perut baby masi kcil .. tpi kena kerapkn susu .. makin lama mkin bykla susu bdn tu terhasil .. utk susu fm , kna try n error sbb smua baby tk sama yerr .. baby lain ngm susu A , mngkin baby awk ngm susu B .. ahh gitu .. btw caiyoo ! hehe

slow2 sis..kena bagi baby latch nanti dia akan stimulate susu tu..saya lepas bersalin pun awal2 try ja bagi baby hisap tapi takda pun kluar lagi..hari ke3 tu terus rasa breast penuh sbb mlm sblum tu baby tido nursery..insyaAllah ada susu nnti..enjoy our breastfeeding journey sis😊

kalau susu fm pakai susu lactogen sbb smua hosp pakai susu fm if baby masuk nicu , boleh try , smntara nk pam n urut untuk kluarkn susu badan , jgn risau n stress sis nanti ad jgk susu badan tu smntara ni nk bagi baby knyang try dulu fm if susu badan dh bnyk boleh feed direct je

awal kandungan susu akan keluar sebanyak 1 atau 3 sudu teh je kata nurse. so jgn stress.. minum byk air rehat cukup, mkn byk sayuran dan cuba perah susu.. insyaallah hari ke 3 susu akan mula nak byk sampai mengalir2.. mommy cuba y terbaik kawal stress yea. #support

anak saya minum susu Dutch baby.. alhamdulillah sesuai dgn dia.. skrng pantang hari ke 26😊anak first.. saya campur bf dgn fm sbb susu bdn sya hri tu kurang jugak dn jenis puting buta orng pnggil..tpi skrg alhamdulillah susu bdn makin banyak sbb sya pam

1y trước

jom tukar byk bkn sbb pam, tp "susu badan makin banyak sebab saya pastikan susu badan selalu keluar"

Sy mkn ubt tmbh susu.. Bli dkt farmasi utk cptkn pengeluaran susu.. N awl2 bgi susu lactogen sbb baby lapar susu xkuar.. Hari ke4 bru susu kuar.. Skrg hari ke9 dah siap blh pam susu.. Sllu bocor susu.. Sy mkn ubt tmbh susu

ade yg ckp lactogen.. S26.. mcm2.. yg pentg klu nk cbe susu formula kne try n error.. ssuai dgn anak org blum tentu ssuai ngn anak kte.. baby sye tyme lahir sye bg fm sme je prolonged jaundice jgak..