Acid Folic vs Obimin Pluz

Hi ☺️ saya sekarang 10weeks and saya makan obimin pluz sahaja. sebab saya ingat kalau makan obimin tak perlu lagi makan acid folid. ada sebarang effects tak? help mommies

Acid Folic vs Obimin Pluz
12 Các câu trả lời

kalau sy.. start makan acid folic dulu yg sy beli dari watson jenama appeton smpai kandungan masuk 3 bulan lebih.. untuk perkembangan janin kan.. masa check up kk pun.. dr tanya ada makan apa2 tak.. sy jawab tu ja smpai la 3 bulan lebih tu baru doktor bagi obimin yg ada jgak kandungan folic acid.. cumanya sikit ja la kandungan dolic acid tu.. kita ibu mengandung disarankab ambil folic acid 400mg sehari.. alhamdulillah so far okay..

obimin Sya MKN dri kandungan 10mnggu lg..MMG Sya xmkn asid folic dah...setahu saya dlm obimin ni MMG dah mengandungi asid folic..dokter pakar rekemenkn Sya main dri first Sya tau Sya pregnet lg...klu Sya MKN obimin ni Sya dah xmkn dah ubat2 klinik dri kk..ubat ni MMG berkesan tp Sya xtahan..bau ubatnya kuat sngt😌😌

Boleh je sis mkn obimin tu, dh ade complete semua skli dgn folic acid..klo dh start rasa tak boleh telan, sis boleh tukar mkn obimin waktu mlm.. sy mkn supplement dan ubt pregnant semua ambil 3 jam sbelum tido.. senang, tak rasa loyaa lngsung, klo ambil siang saya loya 🤣

sy kena marah dgn doktor sbb makan obimin pluz sahaja, doktor tanya kenapa tak makan folic acid sekali? sehari 400mg ke 800mg folic acid diperlukan dalam badan. doktor kk waktu buka buku pink bgtau, kandungan waktu tu 8 weeks

Biasanya makan je acid folic dulu nanti sampai masa baru nurse akan bagi obimin. Alhamdulillah tak ada side effect pada saya. Tak silap nurse bagi masa 20w kot gitu.. Apa2 boleh try tanya je dekat nurse.. Nanti diaorang akan explain

3y trước

okay thank you nuha. next week baru nakp bukak buku pink.

Biasanya makan je acid folic dulu nanti sampai masa baru nurse akan bagi obimin. Alhamdulillah tak ada side effect pada saya. Tak silap nurse bagi masa 20w kot gitu.. Apa2 boleh try tanya je dekat nurse.. Nanti diaorang akan explain

Untuk first trimester better makan folic acid je dulu. obimin memang ada folic acid tapi sipi sipi je. Tak cukup untuk 1st trimester. kalau nak ambil jugak better ambil dua dua sebab awal kandungan ni perlukan folic acid lebih

Saya masa 8w doc kk start bagi obimin daa..Rasany setengah klinik kk da xad bagi acid folic daa,dieorang ganti obimin tapi fungsiny sama je

Bagi saya boleh je nk makan obimin ni tapi folic acid yg kecik kuning 5mg tu kena makan jugak Utk pembesaran janin yg sempurna

3y trước

betul tu awk..kk sy bt buku pink pn nurse bg obimin nie...dlm mase yg sme sy bgth nurse sy mkn acid folic yg kuning kecik sy beli kt farmasi..nurse ckp boley jer trskn mkn acid folic tu dan mkn obimin nie...lg bgs...dan sy jgk mkn softgel minyk kelapa dara...

first terimester mmg nurse akn bg mkn folic acid jea...nnt da nk smpai terimester kedua nurse akn tukar ke obimin...