Perkembangan anak berjalan

Saya nk tanya normal ka anak 1 tahun 5 bulan belum pndai jalan..anak sy berdiri boleh..memanjat..jalan pegg tepi sofa boleh tapi bila ajak jalan sndri dy tak nak..ada cara tak? Tolong bg pencerahan ...sy risau lah

6 Các câu trả lời

Hi, secara amnya baby akan mula langkah pertama sekitar 8 bulan ke 18 bulan. Jadi Puan tak perlu risau. Sebab apa yang anak Puan lakukan tu on their track cuma mungkin mengambjl masa untuk dia. Puan boleh cuba untuk ajar anak perlahan-lahan untuk berjalan. Pegang tangan anak dua dua belah sambil suruh anak berjalan ke arah kita dalam jarak yang dekat. Kalau Puan dah mula bagi anak kasut, elakkan ya. Tunggu anak dah stabil dan boleh berjalan baru bagi pakai. Kalau tak, ia akan menggangu stability and adaptability anak. Tapi once anak turns 18 months masih belum boleh berjalan, disarankan untuk berjumpa doktor ya. Semoga membantu 🌹

2y trước

Sama-sama 🌹

ank sy start betul2 pndai berjln umur 1 tahun 5 bln. msa 1 tahun 4 bln cuma pndai berdiri tpi dgn bantuan. skrng dah 1 tahun 9 bln dah lancar berjln.... sis bagi kepercayaan ank utk bergerak bebas. salah satu faktor ank sy lmbt berjln sebab sy selalu bantu dia. tiap kli dia nak belajar berjln sy pimpin tngn dia sebab takut jatuh. lama kelamahan dia jdi tak percaya diri. tiap kli dia nak berjln dia akan merangkak kejar org nak minta pimpin tangan. bila sy biarkan dia belajar sendiri. xsampai 3 hari dah pandai berjln.

2y trước

betul dy selalu nk org pimpin dy..utk jalan

Kalau dah pandai mcm tu, Insha'Allah x lama g dah pandai la dia berjalan sendiri.. Tapi kalau nak ajar dia boleh juga, pegang masa dia berdiri then try lepaskan tangan tapi jaga2 juga la.. Jgn lepaskan tangan tu then jauhkan dari bdn dia pula.. Melainkan dia memang dah boleh berdiri, pastu suh la dia dtg dkt..ajak la capai apa2 kat tgn tu, tapi jgn jauh Sgt.. Supaya Mudah dia melangkah tanpa berpaut capai benda yg dia tertarik tu.. Insha'Allah, semoga dipermudahkan

Anak kita sama umur dan sama perjalanan dia. Tapi skrg kena REFER kan dia ke fisio dan pakar. Pada masa sama saya tetap train dia lepaskan tgn masa berdiri. Suami berhadapan dgn saya lepaskan dia ke tgn saya. Dia melangkah setapak je pstu tumbang. Skrg dia da Slow2 nk main lepas2 tgn masa meniti kt kerusi. Insyallah. Kita doakan Baik2 untuk anak kita

tak lama dah tu 😊 anak saya pun ambik masa yang agak lama jugak nak berjalan. ajak tatih, dia taknak. nak jugak practice sendiri. puan monitor je dia, kalau dia terjatuh, biarkan. nanti dia belajar untuk bangun balik. anak saya ambik masa dalam sebulan untuk berjalan sendiri. insyaAllah tak lama nanti anak puan pun dah boleh berjalan sendiri 💖

bole pimpin tgn dia utk ajak berjalan