Luka bersalin

Saya nak tanya ubat kuning tu elok dipakai kat luka bersalin atau x sbb nurse kk tak bagi pakai hospital pon sama. Saya baru 9 hari bersalin luka masih tak kering lagi #firstbaby #firstmom #pleasehelp

2 Các câu trả lời

sy bersalin 3 anak tak pernah dibagi ubat sapu utk kawasan jahitan. setiap kali sy kencing atau tukar pad sy cebok guna air garam suam. 2 minggu jahitan dah ok,tak sakit dan kemerahan. kalau dah 9 hari biasanya luka dah kering kalau jaga elok². setiap kali kencing,cebok guna air garam suam dan keringkan dgn kipas. lepas tu,kerap tukar pad.

Saya pun tk kna bgi apa2.. Nurse just bgtau, lepas kncing/berak.. Cuci pakai air biasa or suam lg better.. Lepastu pastikan kering. Saya lap pakai tisu tiap kali lepas cuci. Skrg hari ke 22, luka jahitan dah ok..