First baby

Hi saya nak tanya . Sekarang usia kadungan saya lebih kurang 9 minggu . Normal ke kalau takde rase cramp or loya . Rase macam biasa je . Risau pulak jadi ape2 dekat kandungan . Tapi takde tanda2 keluar darah ke ape ke . #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #firstmom

11 Các câu trả lời

Rezeki sis takde alahan atau perut cramp ke apa. Saya dari minggu ke 8 sampai sekarang minggu 10 alahan masih teruk, dah 2 minggu tak boleh makan nasi, rasa nak menangis fikir nak makan apa sebab semua makanan rasa tak selera nak makan. Tak masuk lg dengan muntah2 sebab lambat makan. Penat tu memang penat, tp bila fikir ada baby dlm perut, takpe la biasa la. Nnti lambat laun hilang juga mual2 ni. Sebelum makan saya doa supaya tak muntah. Saya makan asbab amanah Allah dlm perut saya. Alhamdulillah lepas doa mcmtu muntah dah kurang.

Sama week la..☺️☺️sy pon week 9 day 4 hari ni. Sy start mual dan loya dr week 6 smpai skrg tp on off je.. dan syukur xde muntah2. Tp breast sy sgt2 sakit😅😅 takpe sis klu xde alahan.. sgt x selesa mual2 ni tau.. lemau je badan kdg xde selera nak mkn.. slagi xde apa2 bleeding ok je tu sis☺️semoga kandungan kita lancar ❤️

jgn minta alahan sis🤣untunglah klu tadr cramp or loya. Different ppl different condition sis, some will be fine at 1st trimester and follow by 2nd trimester will get mny symptoms . Apa2 pun jge kesihatan and drink more water🥰

sy 9w, cramp perut memang ada tp alahan tu xda cuma kesan ubat iron tablet sy sentiasa pening sampai muntah ubat tu balik. yg tu kalau makan tersiksa rasa. pastu mengantung dan tidur sepanjang siang.

sya mula2 mcm sis.msuk 3bln dh mula mual muntah, alah sgala bau, skrg dh 16w, masih alami alahan😓😓😓, pelik tpi hakikat xsemua dpt alahan d awal kehamilan

belum lg kot sis awal lg, mcm sy dalam 15 weeks baru start alahan loya muntahsampai trimester kedua pun still muntah.. dah hujung trimester kedua mcm ok sikit

awk puasa penuh lg tak? ada scan baby x? saye x tinggal puasa lg.. xde simptom ape2.. tapi risau jgk..

Normal je.. lain2 pembawakan.. ☺️☺️ awal kandungan kena jaga baik2.. jangan terlalu lasak..

kondisi bdn semua berlainan...saya pun begitu juga xde cramp.. loya..muntah ...sy ok je..since 7bln

Selagi takde kluar darah ke apa tu sy rasa ok je tu sis🤗