Perlu makan asid folik lagi ke?

Saya nak tanya. Saya dah buka buku pink minggu lepas, lepastu nurse bagi saya ubat obimin. Saya lupa nak tanya saya masih perlu makan asid folik lagi tak? Saya dah makan sekali je, pagi sebelum breakfast makan obimin, lepastu 2 jam selepas baru saya makan asid folik. Boleh ke macam tu? #pleasehelp #firstbaby

5 Các câu trả lời

Mcm nurse tempat klinik sy lak ckp 1st trimester better topup lg mkn folic acid tu sbb dlm zincofer y klinik bg ada 1mg je folic. nurse ckp 1st trimester perlu folic bnyk utk pembntukn saraf tunjang dia. Nnti msuk 2nd trimester dh x perlu mkn folic acid tu. Utk obimin sy x sure

10mo trước

oh kalau saya, saya baru masuk 12w. masih dalam 1st trimester

Obimin memang dah ada folic acid tapi sikit kandungan nya, jadi doc tempat sy sarankan makan folic acid jugak sampai 12w, baru stop. Sbb kandungan baru2 lagi ni penting folic acid.

10mo trước

oh okay2. nasib baik tanya dlm group ni. kalau tak, buntu tak tahu boleh ke makan dua2 ubat tu. terima kasih☺️

Sy baru smlm dpt obimin.. kebetulan acid folic pun baru je beli 😅 tya nurse dia ckp mkn obimin je yg lain xyah da.. huhuhu…

10mo trước

hehe amin amin. semoga allah permudahkan urusan kita semua🥰

asid folic dh tk perlu,just makan obimin je...setiap hari

10mo trước

oh okay2. terima kasih

obimin tu dah ada folic asid

10mo trước

ohh. okay2. terima kasih