Dilema check up pregnancy di klinik gov or swasta

Hi. Saya nak tanya. Check up pregnancy di KK atau private, mana yg better? Saya ingat nak check up di klinik swasta sbb saya bekerja (susah nk apply cuti). Tp ade org ckp, check up di KK (gov) lebih details & saya pun ade history keguguran 2 kali sblm ni (yg pertama semasa 22 weeks & yg kedua 6 weeks). #terimahkasih #pleasehelp #advicepls #ingintahu

5 Các câu trả lời

Dua2 boleh.. Even guna buku swasta pun boleh option pg beranak kat gomen. bagi yg bekerja & berkemampuan, better swasta. Sebab convinience & tak perlu bersesak or tunggu lama. Plus covid lagi kann.. Saya dulu nurse bagi option nak buka buku kat swasta or KK sebab tgk sy bekerja.. Tapi since boss saya okay part lama check up & masa tu covid belum teruk (masih greenzone) saya pun ambik KK tp ada nyesal lambat tukar pg swasta. Sebab detect gdm, & baru tahu mesti chexk up atleast 3x kat swasta baru dpt beranak kat diorg, sebab last minute nak beranak kat swasta sebab nak husband sekali masuk labor room.. Akhirnya beranak kat gomen.. Service gomen pun bagus cuma diaorg xbenarkan husband masuk.. So ada terseksa sikit la kat situ 😂😂

3y trước

Ok 👌Thank u bnyk2 sis 😊

Kalau berkemampuan, lebih baik check dekat swasta sebab KK tak berapa check past history keguguran kalau kurang dari tiga. (Saya gugur dua kali, dan sekarang check up kat dua2, KK dan swasta). KK tak scan tiap kali checkup macam swasta. Pastu kalau ada history 2nd trimester miscarriage lebih baik kalau check dengan pakar 😊

3y trước

Ok. terima kasih bnyk2 sis share pendapat ngn sy 😊

hai sis ,maaf boleh saya tau 22 weeks sis gugur sbb apa?saya first baby Skrang baru nak masuk 20 weeks so takut jugak dengar 22 weeks masih boleh gugur ,kalau sis tak keberatan boleh la share 😊

3y trước

Reason baby meninggal xtau knp sis. Mase scan kt KK, doc tetiba detect baby dh xde denyutan jantung. 2 weeks before ade scan, baby sihat & okay je. And saya pn xde masalah kesihatan. Saya refer ke pakar hosp gov & dorg sahkan mmg baby dh meninggal dlm perut. Doc pakar tu pn ckp dia xtau knp. & dia ckp maybe baby sy ade terkena jangkitan kuman @ ade organ dalaman yg x berfungsi tiba2.

Pendapat saya better pegi kk kalau nak pegi 2-2 pun okey sebab kalau ada apa2 berlaku swasta akan hantar ke gomen juga .. kalau ada buku kk senang .. 😊

3y trước

Ok. thank u sis 😊

pendapat sy better g kk, sbb kalau g swasta pon kalau ada apa2 mslh swasta akan refer kt kk jugak..

3y trước

Thank u sis 😊