Berat badan naik.

Hi. Saya nak tanya ada tak sesiapa yang macam saya. Berat saya bulan lepas naik lebih 600g dalam masa sebulan. Semalam checkup naik lebih 700g dalam masa 3minggu. Saya ada gdm on diet dan bacaan bsp setakat ni semua normal. Cek hb, bp, air kencing semua ok. Next week nak ambil darah tiroid pulak. Darah tiroid tu untuk cek apa ye? Ada tak yang sama mcm saya?

1 Trả lời

Hi.. saya pon naik, tp xpe. Dont worry too much pasal kenaikan badan. Sye gdm on diet, mkn snacking non stop sbb mmg org yg gdm akan sentiasa lapar even bru lepas mkn.. aslkan berat bdan xnaik terlalu mendadak. Sebelum ni sye under weight dlm 40kg, lepas dah hilang alahan,berat naik byk. Klo mmg sebelum ni over weight mmg kne monitor supaya naik tak terlalu byk dan snacking buah2 yg shat elakkn mknan yg berminyak dan makanan ringan. Saya sangkut gdm, hb low.. cek darah tu utk cek protein dlm darah semua, kita tahu darah kita ok ke x.. bacaan darah merah kita normal atau kurang.. nanti doktor akan review jgk dan kita boleh tnye doktor klo dah keluar result..