Ujian Air gula (mgtt)

Saya nak share pengalaman je. Alhamdulillah skrg dh 35weeks, 1st time minum air gula masa trimester pertama. Mual jgn ckp, x sampai sejam dah muntah balik. Repeat balik lepas seminggu. Masatu tahan je ckp bnyk kali dlm hati ‘tolong jgn muntah nanti kne repeat lg’ 😭 sungguh ku taksanggup nak hadap lg. alhamdulillah lepas 2 minggu apnmnt kk, result cantik. Ingatkan sampai situ je. Rupanya kena ambil lg sekali ujian. Bulan 4 haritu (x ingat minggu ke berapa). Stress + takut pun ada. Sbb Saya ni jenis sweet tooth, serious ckp mmg x ada pantang bab makan. Minum mmg manis saja setiap hari. Tp alhamdulillah nurse ckp bacaan semua okay. Lega sangat! Btw berat saya naik mendadak jugak sampai 19kg! 😆 tahan je telinga ni kena perli dgn suami. Siap la lepas beranak nanti, kita lagi kurus dari dia (harap2) 😋 #firstbaby #firstmom

6 Các câu trả lời

alhamdulillah🌻. mcm sy sy dr sblom pregnant mmg sweet tooth. mmg kuat minum manis. smpi la sy pregnant tetap sama. xpernah miss. 1st dgn 2nd pregnancy alhamdulillah minum air gula tak sgkut. masa minum risau juga sbb sendiri tau mmg suka manis😅

Trimester 3 berat awak naik extra tak dari yg dibenarkan? Sbb saya selalu naik extra lagi2 trimester 3 ni, susah nak kawal sbb suka minum maman manis2 tapi result minum air gula negative. Selalu ada possibility tak utk minum air gula atas 35weeks?

1y trước

sy naik mendadak smpi nk 70kg😅. tp alhamdulillah doctor kata sekali je minum. lega sgt.

Assalamualaikum sis..sis start minum air gula mggu ke berapa ye?sy 14weeks nurse kata lama lg sy nk kena minum. sbnrnya mggu ke berapa 1st kena minum air gula ya

1y trước

dy depend on kriteria rsiko kalau lbh dr 1 kne minum 2 kali 1 atau 2 mgguu bukak buku pink then 28/52 ,kalau just 1 je risiko mase 24-28/52

tips tak muntah minum air gula, minum senafas je. jgn berenti. teruskan perjalanan. hehe

Alhamdulillah. 🫶🏻

alhamdulillah