iron tablet brapa lama kena mkn?

saya mkn iron zincofer. smpai bila kena makan eh? smpai beranak ke? kdg2 makan ok, kdg2 ada jgk side effect dia (muntah/badan lesu). tiap2 kali nak mkn rasa tak sanggup tp makan jgk la. slalu bila stop mkn?

6 Các câu trả lời

Saya makan zincofer tp saya tak sempat tunggu 2 jam dah rasa loya, so makan ja ubat selepas 1jam terus mkn roti atau kuih sikit, tp tak minum susu atau yg ada caffeine la, cuma boleh atau tak saya tak tau la, nurse suruh saya makan selepas 2 jam makan zincofer tp perut saya tak tahan saya loya & rasa pening kalau nk tggu 2 jam😅

9mo trước

sebelum tidur ja yg perut betul2 kosong. cuma jgn baring terus ja nanti keluar balik. dah la muntah tu busuk gila bau besi😂

Sy makan zincofer pun mual2 doktor atau misi kk ajar nk telan ubt tu telan minum air oren utk elak mual sy buat menjadi .. sy try minum air masak haha jem terus dibuatnyr mual bdn lesu jgk 19weeks 6dys dh ni asyik rse nk muntah je

Awak punya feel sama mcm saya 😂. Setiap kali nak makan, mcm2 pikir. Tiap2 malam suami dok pujuk suruh makan, mcm budak2 dah rasa diri ni 😂 Moga kita maintain makan ubat tu sampai bersalin ye. Utk ibu and baby jugak :)

9mo trước

saya buat alarm mkn ubat sebelum tidur. tiap2 malam smpai masa rasa malasnyaa nak makan. tapi bangun jugak la makan😂

Tips sy, makan zincofer sejam sebelum tidur utk elakkan muntah. Make sure tidur Dalam masa sejam tu, kalau tak mmg akan muntah. Hehe. Pengalaman anak first, skrg tgh preggy lagi yg kedua. Dpt zincofer jugak.

ubt ni mkn smpai lps bsalin. nanti checkup postnatal 1bln lps bsalin, ada check hb juga. klu rasa xserasi dgn iron zincofer, blh inform misi...awk try mkn iberet/maltofer pula.

9mo trước

sblm ni saya makan obimin lpstu masuk 13w tukar zincofer. mula2 ok ja makan. dah masuk 20w ni hb low kena tambah dose makan 2 biji sehari. rasa sbb tu kot jadi seksa nak makan sbb kuat sangat iron dia. bgtau nurse pun nurse ckp mgkin perut tak betul2 kosong time makan. huhu lama lagi la ye nak kena hadap ubat ni🥹

saya makan ok...tapi lepas tu x oernah x muntah..😅kesannya hb drop and baby x berapa nk besar. so tukar mkaan maltofer. sedap rasa cklat . Alhamdulillah serasi