Darah istihadah

Hi, saya lepas bersalin period lama. Mcm minggu lepas hari ke 15 saya mandi wajid dan solat seperti biasa. Cumanya saya nak tanya, 1. sewaktu istihadah bila darah dah kering perlu ka saya mandi wajib semula.. 2. Semasa istihada boleh ka saya qada solat? Dan contoh jika saya pulang dari kerja waktu maghrib dan sampai ke rumah dlm waktu isyak. Boleh ka saya solat dua waktu tu terus? #bantusharing #firstmom #seriusnanya #ingintahu 3. Bolehka saya bersama dgn suami?

1 Trả lời

1. tak perlu sebab darah istihadah tak dikira Hadas besar. cukup bersihkan betul2 sebelum solat. 2. boleh. tapi sebaiknya berhenti kat mana2 masjid utk solat Maghrib sebab awak tahu memang takkan sempat utk Maghrib di rumah