Utk yg berpengalaman cucuk dexa

Saya kemungkinan akan bersalin masa 37w klu doktor tk ubah fikiran, dan doktor kata perlu cucuk dexa. Tapi setahu saya dexa ni perlu utk baby yg lahir pramatang ~ 36w saja kan? Atau selagi tk cukup 40w still kena cucuk dexa? Ada ke yg berpengalaman melahirkan masa 37~38w dan cucuk dexa juga? Tk sempat nk bertanya dkt doktor smlm sbb doktor rush ke tempat lain. Mengharapkan ada yg berpengalaman atau tau lebih lanjut utk bg keterangan. Byk nampak perkongsian tentang dexa utk yg lahirkan anak bawah 30w jadi sy tk pasti sebabnya sama utk baby yg dikira dh full term pun perlukan suntikan utk matangkan paru-paru atau tak. #1stimemom #firstbaby #ingintahu

2 Các câu trả lời

saya baru lepas keluar hospital ,kalau tak memang kena cucuk jugak dexa tu tapi lepas scan baby dah cukup kilo ,doktor x jadi cucuk

2y trước

sye isnin ni 37 weeks kena cucuk dexa first time dgr sbb slu tengok org pos dexa untuk yg bawah 36 weeks cmtu je..rupanya dh 9 bulan pun still kena cucuk dexa matangkan paru2 sbb kena lahir awal baby kecik