morning sickness

saya hilang selera makan dan turun berat badan . setiap kali makan akan muntah . apa harus saya lakukan ? dan saya akan jadi sangat letih . #helpme#1stimemom #7week

11 Các câu trả lời

makan benda yg bole di makan & telan. jangan makan benda yg bg awak sendiri munth. dulu saya cmtu. hanya bole makan roti 😂 . Hmpir sebulan jugk bedal roti je. janji jangn bg perut lapar. nestum ke. sebb nasi mmg tkde selere time tu. Tp lps ad selere balik. makan la balik nasi. yg penting ubat makan. air putih minum bnyk.

Sis cuba makan buah.. Buah tembikai atau apple.. Kalau boleh minum susu, cuba minun farm fresh yg rasa coco.. Jangan layankan muntah tu sis.. Nanti boleh jadi teruk.. Saya hampir 3bulan alahan teruk.. Tapi saya telan je sebab kesian baby dlm tu kurang maknan..

4y trước

betul tu sis ,, saya husb ajar jgn layan sgt rasa loya n mual tu .. makan tu paksa kan jugak .. walau dpt makan sikit pun xpe .. pastu banyakkan makan buahh

Sy pn hari tu alahan muntah teruk. Cube elak mkn pedas n berminyak. Sbb klu x muntah lg siksa n pedih ulu hati. Bykkn rehat je.. nnt 2nd trimester bkurgla tu.. mcm sy.. doa sllu.. n sllu igt Dr kata hormon alahan tu baik utk baby.. jd bertabah aje la😂

sama masa pregnant ank ke3...smpi xlarat nk pergi kje..muntah2 smpi lembik ..huhu..nk baring je...n akhirnye sy try mknn sunnh kurma n consume jus mamariam...Alhmdulillh serasi...kurg dh alahn n bdn btenaga smula....#TAPSupermoms

mkn makanan yg tak perlu kunyah sgt..cth mcm oat..susu..or roti cecah susu..biskot kering cecah susu..mmg mudah telan..sy masa 1st trimester mkn muntah sesaja..mkn buah2 pn membantu..

biasa pg sy start ambil buah & air sebab lepas kul12 baru boleh makan. kalau letih jgn buat keje sgt. banyakkan rest. biasa tu awal² pregnant ni . take care ya 😊

saya sekarang kena tahan ward kt hosp dah 2 hari disbbkan muntah2 teruk. sis kalau xlarat terus je g hospital.. nnt doc masuk air terus blh makan semua

samalah sis alahan trok sngat asyik mkn gula2 je 3bulan bru blh mkn nasi skng 33w4day mkn sembarang je yg penting enak first baby

Sy byk mkn buah & biskut sayur. Jgn biar perut kosong, lagi mudah loya/muntah kalau perut tak diisi. Makan sikit tp kerap.

cuba makan sup2 atau soto ka .. sya mula2 nasi pun susah mau makan smpai turun 5kg ..