Stressnya 😭

Saya gdm. 2 minggu lepas berat turun sebab saya takut nak makan. Kena bebel. Dari nurse sampai pakar pemakanan bebel. Pakar pemakanan biasa lah bagi meal plan. Saya ikut meal plan tu dan harini kena bebel sebab berat naik mendadak pulak. BSP elok je cantik dan terkawal cuma berat pulak naik Doktor cakap dia nak saya ambil bacaan tekanan darah pulak 2 kali seminggu. Saya ni dahla PJJ dengan husband. Drive sana sini sorang. Kena pulak menapak kat klinik check bp. Dia takut saya ada tekanan darah tinggi walaupun dah beberapa kali datang KK tekanan darah saya memang cantik. Takde isu pun tekanan darah saya. Hb pun dapat pujian daripada nurses yang tengok saya. Macam-macam la. Dia cakap takut baby terlebih besar tapi KK ni dah lebih 4 bulan tak scan perut saya. Saya geram je nak bagitau doktor yang saya dah pergi klinik swasta dan doktor cakap baby saya normal ikut usia kandungan. Tapi saya malas nak bagitahu. Biar lah. Takut panjang cerita pulak. Kalau takut baby besar apa kata doktor tengok sendiri perkembangan baby dan bagitahu saya normal atau tak??? Kenapa nak stresskan saya sampai saya rasa takut nak makan. BSP saya pun normal sahaja. Saya sendiri yang ambik inisiatif korek tabung untuk scan baby sebab saya nak tahu perkembangan dia. Alhamdulillah klinik swasta sangat detailed. Saya dapat tahu ukuran kepala, perut, tulang peha lagi.. doktor pun cakap baby saya membesar dengan baik saya tak perlu risau apa-apa. Just jaga blood sugar je. Saya scan dengan KK masa buka buku pink sahaja. Ni dah 5 bulan tak scan lagi pun. Saya sendiri yang pergi swasta untuk tengok perkembangan baby saya. Saya dah stress kena pantang makan, lagi bertambah stress lepas pergi checkup.

19 Các câu trả lời

Sebab tu sy memilih utk check dan beranak swasta walaupun terpaksa berhabis duit sbb malas nak hadap org yg macam ni. Takut nanti sy hilang sabar sy pulak yg sound org dan menyakiti hati org lain. Jd sy avoid awal2

sis boleh check bp kat farmasi, mane2 pun boleh, free je. bwk buku pink tu & terus tulis result kat sana. sy dulu obese, doktor suruh control makan, pastu baby kecik, lahir 2.0 kg je.

1y trước

sy & baby stay 5 hari kat wad, 2 hari on antibiotik sebab ade GBS, 2 hari lagi duduk bwh lampu (kuning), hari ke 5 dah discharge

masuk telinga kanan keluar telinga kiri je. stgh klinik mmng mcm tu. berat sy turun nurse dokter tk ckp apa pun sbb mmng alah teruk . nk mkn tk lalu. mkn je mcm biasa jadual dia bg tu.

kk memg jarg scan.. spanjg sye mngandung, cuma 3-4x je scan kt kk.. yg lain memg scan sendri kt swasta..

Sama stress jugak sy bila tau kena gdm on dc. Mkn minum apa pun takut. Setiap bulan kena bt bsp rasa penat.

1y trước

Sangat penat buat bsp ni.. mujur la result normal je setiap kali buat 😭 berat naik sejak ikut meal plan pakar pemakanan tu.. saya dah inform dia saya tak reti makan banyak kali sehari.. saya rasa nak muntah ada la 😂 Saya nak try makan macam biasa je dan kurangkan portion. Kalau lapar saya nak standby susu kotak je kot.. takmau dah makan biskut kering tu 😭

Sebab tu ramai mommies pilih untuk check up swasta je senang. Malas nk pening kepala

cuba untuk beli alat BP mommy,, nak elak daripada stress dan naik tekanan darah

1y trước

Saya takde duit

Semoga dipermudahkan sis. Saya pun kena check selang sehari sis. Hihi

Saya scan kat kk 20 & 28 w