Ingin tahu

Saya first time pregnant dn skg sdh 10mggu, waktu pregnant ni ada demam, batuk dan seksa nafas. Sy sdh ke klinik hri tu dan doc ada bgi ubt dmm, antibiotik tapi sy ragu2 nak mnum ubt sbb tkut memberi kesan pd bby. Hri khamis nnti bru checkup scan dgn doc d klinik kesihatan. Adakah ubt yg doc bgi slmt utk bby? Sy blm ada scan bby lgi utk dgr heartbeat bby. #pleasehelp #ingintahu

6 Các câu trả lời

Jangan risau sis. Biasanya ubat yang dr bagi tu memg selamat untuk ibu mengandung. Sy awal pregnant pun demam, batuk, selesema. Sy bagitahu dr je pregnant. Dr bagi sy ubat selesema itu pun dos sgt kecil iaitu 1 biji sehari dgn ubat isap untuk tekak sbb tekak merah. Untuk batuk, dr tak bgi sbb dos tinggi tak elok untuk janin. Dr sarankan minum madu je. Sy buat air madu suam + lemon. Selain tu ikhtiar minum air halia+madu. Sy pantang juga makan. Tak mkn berminyak supaya batuk tak teruk. Alhamdulillah.. okay. Selesema pula, sy beli ubat bilas hingus di farmasi yang sesuai untuk ibu mengandung dan sy akan wapkan muka supaya rasa lebih selesa. Sy banyakkan minum air suam juga

masa pg klinik tu ade inform awak pregnant x? selalu kena inform dgn doc, jdi doc boleh bagi ubat dosage yg sesuai. tpi normally ubt doc bagi safe for pregnancy. antibiotik kne habis kan. panadol boleh mkn tpi yg 500g je 1bijik sekali mkn.

Kalau awk takut nk minum ubat tu / rasa tk selesa lepas ambil ubat doc bg better stop dulu amal air kelapa tanpa gula, sy pom alhamdulillah skrg 10w dr awal sampai skrg seminggu skli beli air kelapa (1 biji sy minum utk 2 hari)

ubt demam tu panadol/paracetamol ke? kalau panadol boleh je mkn. tp antibiotik tu x sure. kalau doc tahu awk pregnt tu ok lah boleh minum. utk batuk tu awk minum lemon suam je hari2. atau mkn strepstil lemon.

tgu kk pun xoe https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟

masa pergi klinik ada bagitau tak dekat Dr yg awak pregnant? kalau dah bagitau, sepatutnya tak ada masalah.. paracetamol mmg boleh makan semasa hamil, yg penting ikut nasihat Dr..

2y trước

kalau saya, batuk teruk sangat masa tak mengandung pun boleh sakit bawah sbb mcm menekan bila nak batuk.. cuma kalau rasa tak sedap hati jugak, stop dulu dan bincang semula dgn Dr..