Susu formula

Hi saya epmom. nak tanya mcm mana nak bagi anak susu fm. Sebelum ni fully ebm. But lately ni, sye kerap bengkak susu even dah jaga waktu pump. Dah marmet. And susu mula kurang, sekali pump nak dpt 3oz pon susah now. Before this dpt 7-9oz. Semua dah try. Horlicks kurma, sawi, tuam urut. So now sye ade beli fm. Enfalac die minum sebotol je. Lps tu xnak dah. Tiap kali suakan susu fm, die tolak pakai lidah. Lps tu tukar lactogen. Pon sama jugak. Dia sanggup hisap jari sampai sye bagi die ebm. Now sye pulak kerap demam sbb bengkak susu tu. Jadi nak bagi die direct tu takut berjangkit demam. Lagi pon die mmg reject directfeeding dari lahir. Kdg2 je die nak direct feeding. Tu pon ikut mood die. Kejap jee die df.#advicepls

5 Các câu trả lời

sy pnh jadi sis exclusive bf tp bgkak jgk cara nk hilangkak bgkak tu kne tuam panas slalu.. sehari 4 - 5 x wajib tuam.. nt reda la bgkak tu since sis pump, bole cuba tkr pump . ada jgk yg tkr pump trus x bgkak. mgkin suction atau lekapan pd suction cup x ssuai. so cuba adjust dlu lekapan.. nk tkr pump costly plak kan..

Macam saya pun ep mom, tapi satu hari boleh bagi 2 feeding sahaja ebm. Sbb kena demam panas and mastitis. So topup dengan susu FM nanpro. Baby minum since nb, tak ada masalah perut. Boleh cuba buat power pumping.

2y trước

dah buat power pumping. dpt dlm 3oz ke 4oz je.

sis pum every 2-3hours x? kalau bengkak tu mksdnya susu xkuar secara efektif..try cuci2 puting kot ade yg tersumbat..bengkak smpi demam takut masitis nanti..

2y trước

mmg pump every 3hours. mmg jaga waktu pump selama nii. puting tu mmg cuci dgn epsom salt. tapi tu lahh. tetap jugak bengkak.

2y trước

die bukan xnak botol. die xnak susu sis. die mmg mnum dlm botol selama ni.