Buang air besar keras

Saya dh 34 weeks.. Kebelakangan ni selalu sembelit. Buang air besar keras.. Besar keras pulak tu. Mmg sangat sakit bila meneran. Pastu pedih jugak bhgian bawah kita tu.. Ni normal ke atau perlu nasihat doktor dgn segera?

3 Các câu trả lời

aaaaa better pergi bagitahu doctor. sebab kalau buang air besar keras , nak teran sakit. risau tu kena buasir. sebab saya dah kena baru baru ni. yang sakit sangat tu bukan sembelit dah, tapi buasir. better awak pergi. lelagi awak dah 34wks. better cegah nowwww .

2y trước

ya betul sis.. sakit sangat menerann . lama saya dok dalam toilet rasa nak nangis sbb taik keras besarr sangat.. pastu bila nk basuh pedih pulak. maybe terkoyak sikit.. hmm

x gune enema ke sis? sy gune sbb mmg jarang membuang.. tp x la kerap... bile sembelit teruk je gune.. sebelum gune tu ade jgk tanye doc...

Cuba amalkan barli utk bg lawas. Sehari 2-3x kali ke. Banyakkan minum air kosong. Banyakkan mkn buah dan sayur hijau.

2y trước

ni sy amalkan. alhamdulillah. berkesan. beli barli rebus sndiri je